Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Φεβρουάριος 2015 - Διεθνή Νέα

ΗΠΑ: Περισσότεροι από 4.000 εργάτες διυλιστηρίων στις πολιτείες Τέξας, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον και Κεντάκι βρίσκονται σε απεργία από τις 1 Φεβρουαρίου, όταν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της χώρας αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση. Παρά τη μεγάλη πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αυξήσει κατά πολύ τα κέρδη τους, αλλά την ίδια στιγμή το προσωπικό τους δουλεύει υπό όλο και χειρότερες συνθήκες.

Τουρκία: 15.000 μεταλλεργάτες κατέβηκαν σε απεργία από τις 29 Ιανουαρίου σε 19 εργοστάσια, διεκδικώντας νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και αυξήσεις, ενώ εθεωρείτο σίγουρη η επέκταση της απεργίας σε πάνω από 40 εργοστάσια.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, όμως, η υπερ-αντιδραστική ισλαμική κυβέρνηση του Ερντογάν απαγόρευσε την απεργία για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Ουσιαστικά το δικαίωμα της απεργίας στην Τουρκία έχει καταργηθεί. Αυτό, όμως, απλώς θα επισπεύσει τη σύγκρουση της εργατικής τάξης και όλου του προοδευτικού κομματιού του τουρκικού λαού με το ισλαμικό καθεστώς.

Αγγλία: 20.000 οδηγοί λεωφορείων του Λονδίνου κατέβηκαν σε μαχητική 24ωρη απεργία στις 13 Ιανουαρίου, διεκδικώντας ενιαία σύμβαση εργασίας, αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οι οδηγοί λεωφορείων της βρετανικής πρωτεύουσας εργάζονται σε 18 διαφορετικές εταιρείες και έχουν μεγάλες μισθολογικές διαφορές μεταξύ τους.

Βραζιλία: Η κυβέρνηση του ψευτο-αριστερού «Εργατικού Κόμματος» της Ντίλμα Ρούσεφ απαντά με καταστολή στις μαχητικές διαδηλώσεις κατά της αύξησης του εισιτηρίου στα λεωφορεία. Το εισιτήριο αυξήθηκε στα 3,5 ρεάλ (1,1 ευρώ περίπου), τιμή απλησίαστη για το μεγαλύτερο μέρος του βραζιλιάνικου λαού. Το κέντρο των διαδηλώσεων ήταν η πόλη του Σάο Πάολο. Παράλληλα, έληξε στις 16 Ιανουαρίου, ύστερα από 10 ημέρες, η απεργία στα εργοστάσια της Volkswagen στην περιοχή του Σάο Πάολο, με νίκη των εργατών, που είχαν σαν κύριο αίτημα να παρθούν πίσω οι 800 απολύσεις που είχαν ανακοινωθεί.

Ιταλία: Σε διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας κατέβηκε στις 23 Ιανουαρίου το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. Το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώνουν για επίσκεψη στους γιατρούς έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν να συνωστίζονται στα Επείγοντα των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα σωματεία, οι περικοπές στις δαπάνες υγείας στην Ιταλία ανέρχονται σε 30 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια!

Από τη σύνταξη