Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Κρατικοποίηση τραπεζών και διαγραφή χρεών

Τις τράπεζες τις έχουμε πληρώσει τόσες πολλές φορές
από το αίμα μας που δικαιωματικά μας ανήκουν
Οι αλλεπάλληλες επισκέψεις πολιτικών, υπαλληλίσκων της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης στα τέλη Γενάρη ήταν πραγματικά εντυπωσιακές. Σε μια νέα κυβέρνηση είναι σύνηθες να γίνονται επισκέψεις διπλωματικής αβροφροσύνης. Εδώ, όμως, η αιτία ήταν τα 323 δισ. που ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός εκβιάζει για να αρπάξει από τους Έλληνες εργαζόμενους.
Ο «δανεισμός» και το «δημόσιο χρέος» είναι τα εργαλεία με τα οποία κατασκευάζουν την αλυσίδα που καταδικάζει τους Έλληνες εργαζόμενους σε καταναγκαστικά έργα (κυριολεκτικά και μεταφορικά). Ένας
κρίκος αυτής της αλυσίδας είναι και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πάνω από το 70% του «εθνικού μας χρέους», περίπου 230 δισ., έχει διοχετευθεί στις τέσσερις ιδιωτικές «μας» τράπεζες. Ενώ χρηματιστήριο και ΜΜΕ προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας για να μας διατηρήσουν υποδουλωμένους.
Τα μέσα που ικανοποιούν τις βασικές μας ανάγκες και που παράγουν πλούτο που θα μας βγάλει από αυτή τη μαύρη τρύπα, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις, απαξιώνονται στη λογική της «εσωτερικής υποτίμησης», ώστε να είναι πιο εύκολο να εξαγοραστούν για να καλύψουν τα χρέη των τραπεζών, όταν θα τα ξανα-ανατιμήσουν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, υποτιμούν και την ανθρώπινη ζωή.
Ωστόσο, το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν για την ελληνική κοινωνία αντιπαλεύει με μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα προοπτική! Τα «δόντια» του υπέργηρου καπιταλισμού, οι τράπεζες και τα χρηματιστήριά του, σηματοδοτούν και τη σαπίλα του.
Οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου έκαναν μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή: απαιτούν να σταματήσει η απαξίωση της ζωής και της εργασίας τους.
  • Απαιτούν να κρατικοποιηθεί πλήρως το τραπεζικό σύστημα που διασώθηκε με τη δική τους εργασία και πλούτο.
  • Απαιτούν να επιστραφούν τα χρήματα που έκλεψε η άρχουσα τάξη και να καλυφθούν με αυτά τα ελλείμματα των τραπεζών.
  • Απαιτούν να ακυρωθεί άμεσα κάθε διαδικασία πλειστηριασμού κατοικιών και υπό προϋποθέσεις και επιχειρήσεων.
  • Απαιτούν να χρηματοδοτηθούν δημόσιες επενδύσεις για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να παραχθεί νέος πλούτος
  • Απαιτούν να διαγραφούν τα χρέη των οικονομικά κατεστραμμένων νοικοκυριών.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν θα παραδοθούν και θα δώσουν τη μάχη της επιβίωσής τους. Και θα είναι νικηφόρα!

Θωμάς Θαλασσινός