Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Να παλέψουμε για ριζικές λύσεις στο ασφαλιστικό


Μόνο η δημιουργία θέσεων εργασίας και η πάταξη
 της εισφοροδιαφυγής θα γλιτώσει τα ταμεία μας 
Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο ασφαλιστικό την τελευταία τετραετία, σε συνδυασμό με τις γενικότερες πολιτικές των μνημονίων, είχαν σαν αποτέλεσμα τη νέα καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων, ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, αύξηση της ανεργίας, αύξηση της εισφοροδιαφυγής, μείωση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος και, εν τέλει, διόγκωση των προβλημάτων του.
Η νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε να διορθώσει την κατάσταση, σε πρώτη φάση σταματώντας τα σχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά για μείωση
των επικουρικών συντάξεων, όπως επίσης δίνοντας τη 13η σύνταξη σε συνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ. Κανείς δεν είναι, βέβαια, αρνητικός σε αυτές τις πρώτες υποσχέσεις της κυβέρνησης, αλλά είναι αρκετό αυτό; Αυτό θα λύσει το πρόβλημα σε βάθος χρόνου; Όχι. Θα επιστρέψουν τα χαμένα χρήματα των συνταξιούχων από το πρώτο μνημόνιο; Θα μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης;
Το ασφαλιστικό ζήτημα είναι τεράστιο και οι προσωρινές λύσεις και υποσχέσεις δεν θα φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μην ξεχνάμε και το δημογραφικό πρόβλημα, που ισοδυναμεί με σοβαρό πλήγμα για τις συντάξεις του μέλλοντος. Είναι γνωστό ότι έχουμε καταντήσει χώρα γερόντων. Οι νέοι δεν κάνουν παιδιά, και γνωρίζουμε όλοι γιατί, ενώ πολλοί αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Βασική προϋπόθεση για τη διάσωση του ασφαλιστικού είναι η αλλαγή των κεντρικών πολιτικών επιλογών που βαθαίνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία, οδηγούν σε απολύσεις και μειώνουν τους μισθούς, ώστε να σταματήσει η μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Το επόμενο διάστημα το εργατικό κίνημα θα πρέπει να παλέψει για δίκαιη και βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού. Κεντρική επιλογή της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αν δεν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, πώς θα υπάρχουν εισφορές στα ταμεία, πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις; Να φύγει ο «κουμπαράς» του ασφαλιστικού από τα χέρια των τραπεζιτών και να δημιουργηθεί τράπεζα των ασφαλιστικών ταμείων, με εργατικό έλεγχο στη διαχείρισή της. Άμεσα να εξασφαλιστεί η είσπραξη των εισφορών από τους μεγαλοκαπιταλιστές, με βαριές ποινές, ειδικά για αυτούς που χρωστάνε εκατομμύρια... Να παταχθεί η ανασφάλιστη εργασία, ούτε ένας ανασφάλιστος εργαζόμενος Έλληνας ή μετανάστης. Να αποδοθούν ευθύνες και να πληρώσουν και όλοι αυτοί που με τις πολιτικές τους συντέλεσαν στην καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων.



Ματίνα Χελιδώνη