Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΤΗΣ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»

Εμπιστευόμαστε τη μαρξιστική θεωρία μας, εμπιστευόμαστε την εργατική μας τάξη: γι’ αυτό βαδίζουμε σωστά!

Στα τεσσεράμισι χρόνια του βάρβαρου και βάναυσου Μνημονίου και μέσα στην πάλη του εργαζόμενου ελληνικού λαού για την επιβίωσή του -η οποία και δεν έχει τελειώσει-, η «Σοσιαλιστική Προοπτική» μας προχώρησε σε τολμηρές πολιτικές προβλέψεις, για τις οποίες τώρα δικαιώνεται, επιβεβαιώνοντας ότι η εμπιστοσύνη στη μαρξιστική θεωρία και στην εργατική μας τάξη είναι τα αναντικατάστατα εργαλεία για να προχωρήσουμε και να παλέψουμε σωστά.
Είμαστε η εφημερίδα που δήλωνε από την αρχή της επιβολής των Μνημονίων ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη, ότι δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά ότι αντίθετα οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο κρίσης, χρεών, ελλειμμάτων και δανεισμού. «Τα μέτρα τους οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερο χρέος, πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων, πρωτοφανή επίπεδα ανεργίας και σαμποτάρισμα κάθε προοπτικής για τη χώρα» γράφαμε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2010 (ΣΠ  263, σελ. 1).

Είμαστε η εφημερίδα που διέβλεψε ότι ακριβώς λόγω αυτού του αδιεξόδου της πολιτικής των Μνημονίων θα δημιουργηθεί ρήξη μέσα στο αστικό στρατόπεδο, την οποία η εργατική μας τάξη στην πάλη της θα πρέπει να εκμεταλλευτεί, ενώ οι μεγαλοαστικές συμμορίες -που επέβαλαν τα μνημόνια- θα απομονωθούν από όλες τις υπόλοιπες τάξεις της κοινωνίας. Γράφαμε: «Ο αγώνας ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της άρχουσας τάξης για το ποια θα βγει σώα από την κρίση έχει σκληρύνει πολύ… Τα μεσαία στρώματα της αστικής τάξης και το παραγωγικό κεφάλαιο αισθάνονται ότι έχουν πληρώσει δυσανάλογο κόστος, σε σχέση π.χ. με τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεκδότες», πράγμα που θα οδηγήσει «…σε μια ανατροπή των ταξικών συσχετισμών» (ΣΠ 285, σελ.8, Ιανουάριος 2013).
Είμαστε επίσης η μόνη εφημερίδα, που εν μέσω του ορυμαγδού των μέτρων και παρά την υποχώρηση του εργατικού κινήματος, παραμείναμε αισιόδοξοι, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της τάξης μας, που διαθέτει υψηλές αγωνιστικές παραδόσεις και ένα υψηλότατο πολιτικό κριτήριο. Μπορεί βέβαια η τάξη μας να μην κατάφερε να ανατρέψει με τους αγώνες της τις μνημονιακές πολιτικές και τις κυβερνήσεις τους -παρότι επανειλημμένως το προσπάθησε-, ελλείψει μιας πραγματικά δικής της ηγεσίας· κατόρθωσε όμως να απαντήσει πολιτικά και να ανακόψει τη συνεχιζόμενη εξόντωσή της, υπερψηφίζοντας μαζικά αντιμνημονιακά κόμματα. «Η πλήρης αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού, που φέρνει πρόωρες εκλογές και επικράτηση των αντιμνημονιακών δυνάμεων, είναι μια ξεκάθαρη επιτυχία του ελληνικού λαού» έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η Σοσιαλιστική Προοπτική τον Οκτώβριο του 2014 (ΣΠ 304), πριν ακόμα μάλιστα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές! Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια του Μνημονίου, άλλωστε, ο ελληνικός λαός καταβαράθρωσε τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ -που προηγουμένως άγγιζαν το 85% των ψήφων-, παρά τη μαύρη προπαγάνδα των ΜΜΕ και την τρομοκρατία. Όπως και εξαφάνισε κόμματα που συμμετείχαν στο μνημονιακό μπλοκ (ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ κ.λπ.).
Είμαστε τέλος η εφημερίδα που επέμενε στην επικαιρότητα του αντιμνημονιακού μετώπου, θεωρώντας τη στάση απέναντι στο μνημόνιο κομβικό άξονα για την πάλη του ελληνικού λαού. Και καλούσαμε σε συσπείρωση των αντιμνημονιακών δυνάμεων για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Η τωρινή ψήφος του ελληνικού λαού και η νέα κυβέρνηση που εξέλεξε επιβεβαίωσε και αυτή μας τη θέση, ότι δηλαδή αυτό ήταν που καθόριζε πολιτικά και κινητοποιούσε τον ελληνικό λαό.
Η δικαίωση αυτή των προβλέψεων της «Σοσιαλιστικής Προοπτικής» αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τον ρόλο της εφημερίδας μας στον αγώνα του εργαζόμενου λαού μας από εδώ και πέρα και μας δίνει ακόμα μεγαλύτερο θάρρος και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε την πάλη μας.


Μ. Σάκος