Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015

3 Φεβρουαρίου: οι 50 εργαζόμενοι στην «Παιδική Στέγη» έκαναν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες όλη την εβδομάδα, με συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας, για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Οι εργαζόμενοι στην εμπορική επιχείρηση ηλεκτρολογικού υλικού «ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ» στην Αθήνα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για τα δεδουλευμένα οκτώ μηνών. Επανέλαβαν την ίδια κινητοποίηση στις 6 του μήνα.

Οι 75 εργαζόμενοι σε εργολαβίες μέσα στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΕΛΦΕ» στην Καβάλα έκαναν συνεχείς συγκεντρώσεις για αρκετές ημέρες για να μην ισχύσει ο μνημονιακός νόμος της κατάργησης της μετενέργειας, που μειώνει τις αποδοχές τους κατά 50%.

4 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο δήμο Ηλιούπολης έκαναν στάση εργασίας για να μην παραχωρηθεί η χρήση γκαράζ του δήμου σε ιδιωτική εταιρείας.


5 Φεβρουαρίου: Οι πρακτικοί-υγειονομικοί εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων (τα λεγόμενα προγράμματα voucher – πληρωμή μέσω επιδοτήσεων) έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Ενώ λήγει η εννιάχρονη σύμβασή τους, δεν έχουν δει ακόμα ούτε σεντ.

6 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση στη Θεσσαλονίκη έκαναν τρίωρη στάση εργασίας για να συμπαρασταθούν σε τρεις συναδέλφους τους που δικάζονταν λόγω συμμετοχής τους σε αντιμνημονιακή διαμαρτυρία.

9 Φεβρουαρίου: Οι 200 περίπου εργαζόμενοι στις δύο μονάδες των επιχειρήσεων «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» στη Φθιώτιδα ξεκίνησαν απεργία διαρκείας για την καταβολή δεδουλευμένων πολλών μηνών, απλήρωτων δώρων και επιδομάτων, επαναπρόσληψη 300 απολυμένων, για την κάλυψη κενών θέσεων και την κατάργηση ελαστικών μορφών εργασίας. Η εργοδοσία απάντησε με ενέργειες εκφοβισμού για επιπλέον απολύσεις.

10 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του «Κυανού Σταυρού» στην Αθήνα ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με παράσταση διαμαρτυρίας για την πληρωμή δεδουλευμένων πολλών μηνών. Στις 11 και 12 του μήνα έκαναν τρίωρες στάσεις εργασίας και στις 26/2 24ωρη απεργία. Σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο χώρο του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι στα «ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ» έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα, όπου δικαζόταν προσφυγή της ιδιοκτήτριας γαλλικής εταιρείας «LAFARGE» για την απελευθέρωση των απολύσεων που θέλει να κάνει. Να σημειωθεί ότι, παρά τη μέχρι τώρα απόρριψη των απαιτήσεων της εταιρείας από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, αυτή έχει προχωρήσει σε 117 απολύσεις, αξιοποιώντας τον νόμο των μνημονιακών κυβερνήσεων, που επιτρέπει 5% ετήσιες απολύσεις επί του συνόλου των εργαζομένων.

17 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία τύπου της Αττικής αντέδρασαν με τρίωρη στάση εργασίας στη μεταφορά τμημάτων της επιχείρησης στις εγκαταστάσεις της ιδιοκτήτριας επιχείρησης «ΙΡΙΣ» (κοινοπραξία ομίλων Λαμπράκη-Μπόμπολα). Η εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται μείωση εργασιακών δικαιωμάτων.

19 Φεβρουαρίου: Οι ναυτεργάτες τριών πλοίων της «Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου», στη Δραπετσώνα του Πειραιά, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αφού είναι απλήρωτοι πάνω από μισό χρόνο. Οι ναυτικοί ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας. Στο πλοίο «Παναγία Τήνου» στον Πειραιά οι λιμενικοί επιχείρησαν να συλλάβουν ναυτεργάτες, με την κατηγορία ότι εμποδίζουν τον απόπλου του καραβιού λόγω της επίσχεσης. Η ενέργειά τους ματαιώθηκε απ’ την επέμβαση του σωματείου. Απλήρωτοι ουσιαστικά είναι και οι 500 ναυτεργάτες της εταιρείας. Η εταιρεία αξιοποιεί τα χρήματα των επιδοτήσεων που της δίνονται για το συγκεκριμένο σκοπό σε άλλους τομείς. Ο αγώνας των ναυτεργατών συνεχίζεται.

23 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στη υπηρεσία πληροφοριών του ΟΤΕ (call centers) με μαζική παρέμβασή τους ματαίωσαν την υπογραφή ατομικών συμβάσεων που κατεδαφίζουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι (950 περίπου) μεταφέρθηκαν σε ένα τμήμα του ΟΤΕ (e-value), όπου επικρατούν οι άθλιες συνθήκες εργασίας των δουλεμπορικών γραφείων. Απαιτούν τη μεταφορά τους στους κύριου τομείς του ΟΤΕ, όπου μεταφέρθηκαν ήδη 2.100 εργαζόμενοι και έγιναν αυξήσεις μισθών. Ζητούμενο, βέβαια, είναι και η κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων και η ένταξη όλων των εργαζομένων της e-value στους κύριους τομείς του ΟΤΕ.

26 Φεβρουαρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «FORTHNET» έκαναν τρίωρη στάση για να σχεδιάσουν τις επόμενες αγωνιστικές κινήσεις τους.


Σ.Κ.