Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Σε άνοδο βρίσκεται η αμερικανική εργατική τάξη, καθώς η μεγάλη απεργία των εργατών 9 διυλιστηρίων σε 6 πολιτείες, που έχει ξεκινήσει από τις 1 Φεβρουαρίου και συνεχίζεται, έχει δημιουργήσει αγωνιστικό κλίμα και σε άλλους κλάδους. Οι εργάτες σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Δυτικής Ακτής βρίσκονταν επί τρεις μήνες σε κινητοποίηση τύπου «slowdown», δηλαδή, μείωση των ρυθμών εργασίας, που έχει μεγάλο κόστος για τις εταιρείες. Για να τους λυγίσουν οι εργοδότες, πραγματοποίησαν απανωτά λοκάουτ. Τελικά, στις 20 Φεβρουαρίου υπογράφηκε νέα 5ετής σύμβαση, με κάποια μισθολογικά κέρδη για τους εργάτες.


Πολωνία: Από τα τέλη Ιανουαρίου κατέβηκαν σε μαχητική απεργία οι 20.000 εργάτες ορυχείων του Ομίλου JSW, διεκδικώντας μισθολογικά αιτήματα και την επαναπρόσληψη 10 απολυμένων συναδέλφων τους. Η απεργία έληξε μετά από δύο εβδομάδες, χωρίς συγκεκριμένα κέρδη.

Γερμανία: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Γερμανοί πιλότοι, καθώς η διοίκηση του εθνικού αερομεταφορέα, της Lufthansa, θέλει να τους αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ με την ίδρυση θυγατρικών, όπως της Germanwings, επιχειρεί να διασπάσει τους εργαζόμενους και να μειώσει τα δικαιώματά τους. Μετά από 10 απεργίες μέσα στο 2014, οι πιλότοι πραγματοποίησαν την πρώτη για φέτος, 48ωρη, στις 12-13 Φεβρουαρίου. Κυλιόμενες απεργίες από τις 3 Μαρτίου ξεκίνησαν και οι δάσκαλοι.

Τουρκία: Συνεχίζεται ο αναβρασμός από την απαγόρευση της μεγάλης απεργίας των μεταλλεργατών, στον οποίο προέβη η σούπερ αντιδραστική κυβέρνηση του ισλαμιστή Ερντογάν μία μέρα μετά την κήρυξή της, στις 29 Ιανουαρίου. Οι εργάτες δεν έχουν επιστρέψει με το κεφάλι σκυμμένο, αλλά πραγματοποιούν μαχητικές πορείες, όπως στις 3-4 Φεβρουαρίου, στην Άγκυρα και άλλες πόλεις. Οι απεργιακές επιτροπές παραμένουν στα εργοστάσια, ενώ διαπραγματεύσεις πάνω στα αιτήματα έχουν ξεκινήσει σε 5 εργοστάσια που αποχώρησαν από την ένωση των εργοδοτών. Βασικοί λόγοι της απεργίας είναι η συστηματική απασχόληση προσωρινών εργατών με χαμηλότερους μισθούς και χωρίς ασφάλιση, αλλά και οι άθλιες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής, που οδηγούν σε συχνά θανατηφόρα «ατυχήματα».

Αγγλία: Σε μία ακόμα 24ωρη απεργία προχώρησαν οι οδηγοί λεωφορείων στο Λονδίνο, στις 5 Φεβρουαρίου. Ζητούν να σταματήσει η πολυδιάσπασή τους σε 18 διαφορετικές εταιρείες, που έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες μισθολογικές διαφορές.

Από τη σύνταξη