Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Μέτρα τώρα υπέρ της δημόσιας υγείας και ασφάλισης


Δεν πρέπει να αποδεχτούμε να κινδυνεύει 
η ζωή ανθρώπων επειδή δεν έχουν την 
οικονομική δυνατότητα ν’ αγοράζουν 
τα φάρμακά τους 
Η μνημονιακή λαίλαπα έχει αφήσει συντρίμμια και στο χώρο της υγείας, συντρίμμια που έχουν άμεση συνέπεια στη ζωή του λαού, λόγω της φύσης αυτού του τομέα. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στα φάρμακα. Με τα μέτρα που πήρε ο μνημονιακός εγκληματίας, Άδωνις Γεωργιάδης, το μερίδιο που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για αγορά φαρμάκων από τους ασθενείς έχει μειωθεί έως και 400%. Αυτό συνέβη επειδή, με τα μέτρα αυτά, η συμμετοχή των ταμείων καθορίζεται από τον μέσο όρο των τιμών των τριών φθηνότερων γενόσημων της κάθε καηγορίας. Είπε δηλαδή έμμεσα: όσοι έχετε να πληρώσετε θα έχετε και φάρμακα, όσοι δεν έχετε θα μείνετε χωρίς τη στοιχειώδη προστασία για την υγεία σας, ή θα αρκεστείτε στα φθηνά και ακατάλληλα γενόσημα. Το αποτέλεσμα ήταν η συμμετοχή των ασθενών στην αγορά φαρμάκων να φτάσει έως και το 80% της λιανικής τιμής. Με τέτοιες μεθόδους μειώθηκε η δαπάνη του δημοσίου για φάρμακα, όπως επαίρονταν οι γύπες του μνημονίου. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αν αναλογιστούμε το τεράστιο ποσοστό ανθρώπων χωρίς ασφαλιστική κάλυψη λόγω της χρόνιας και μαζικής ανεργίας.

Ο νέος υπουργός Υγείας έδωσε υποσχέσεις για ελάφρυνση της οικονομικής επιβάρυνσης των ασφαλισμένων για φάρμακα, ώστε να μειωθεί έως και 25% σε σχέση με την υπάρχουσα. Αυτά είναι όμως ημίμετρα, που δεν αποτρέπουν την ανθρωπιστική κρίση. Χρειάζονται άμεσα δραστικά μέτρα, όπως: βαριά φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου που έχει θησαυρίσει από τη λεηλασία της δημόσιας υγείας (ιατρικά κέντρα, όμιλοι προμηθευτών κ.λπ.), επιστροφή των αποθεματικών των ταμείων που ληστεύτηκαν από την κυβέρνηση Παπαδήμου και Σαμαροβενιζέλων το 2012, έλεγχος για τη διασπάθιση των περιουσιών των ταμείων και άμεση δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια υγεία όλων των πληττόμενων από την κρίση Ελλήνων πολιτών. Τα μέτρα αυτά θα βρουν τη θερμή υποστήριξη πλατιών στρωμάτων του λαού.
Η υγεία δεν μπορεί να περιμένει. Είναι κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης, γι’ αυτό χρειάζεται αναστροφή της μνημονιακής καταστροφής τώρα.

Σ. Κρόκος