Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ

Τρικάκι με σύνθημα των ΔΕΑ από τις πρώτες ημέρεςτης δικτατορίας 
(από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, ΑΣΚΙ) 
Η στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967 που ονομάστηκε Χούντα, βρήκε τους Έλληνες τροτσκιστές της οργάνωσης “Κομμουνιστικό Διεθνιστικό Κόμμα Ελλάδας” (ΚΔΚΕ), έτοιμους να αντισταθούν εναντίον της. Έτοιμους πολιτικά και οργανωτικά, με ανανεωμένο στελεχικό δυναμικό και διαπαιδαγωγημένους στην ενεργητική ετοιμότητα και στο ριψοκίνδυνο πνεύμα της τόλμης.
Η εννεαμελής διοίκηση των τροτσκιστών του ΚΔΚΕ, κινήθηκε ταχύτατα από τις πρωινές ώρες της πρώτης ημέρας της δικτατορίας. Και διαμέσου μιας πρωτότυπης επικοινωνίας, και δια της τήρησης όλων των κανόνων του επαναστατικού συνωμοτισμού, κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση, μέσα σε κλίμα πλήρους ενθουσιασμού. “Να καλεστεί ο ελληνικός λαός να αντιτάξει στην δικτατορία ένα δυναμικό –και συνωμοτικής λειτουργίας-κίνημα επιτροπών. Και το αμετάκλητο καθήκον των Τροτσκιστών να πρωτοστατήσουν αμέσως σ’ αυτό το κίνημα που μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα κοινωνικό κίνημα των καταπιεζομένων”.
Ταυτόχρονα συμφώνησαν να ονομάσουν αυτό το κίνημα των επιτροπών, “Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης” (ΔΕΑ).
Η ομόφωνη απόφαση της ηγεσίας του ΚΔΚΕ διαβιβάστηκε στους σχηματισμούς της οργάνωσης, με τη μορφή “Έκτακτης Εντολής”, το απόγευμα της πρώτης ημέρας της δικτατορίας.
Έκτακτη εντολή
Πρώτον: Ανέλυε την πολιτική λογική της απόφασής μας, για την αντίσταση κατά της δικτατορίας με τη μορφή των ΔΕΑ.
Δεύτερον: Ζητούσε αμέσως την κυκλοφορία προκηρύξεων που να καλούσαν τον ελληνικό λαό σε αντίσταση με την υπογραφή ΔΕΑ, και γραμμένες -λόγω συνωμοτισμού- σε διαφορετική πολιτική γλώσσα από τη δική μας.
Τρίτον: Επέβαλε την άμεση υποχρεωτική χρήση του αδιάσπαστου – και ελληνικής εφεύρεσης- «αυτόνομου ελαστικού κώδικα επικοινωνίας», προσαρμοσμένου κατά σχηματισμό.
Η απάντηση της οργάνωσης στην «Έκτακτη Εντολή» ήρθε αστραπιαία. Την πρώτη νύχτα της 21ης Απριλίου, ρίχτηκε στους δρόμους της Αθήνας ένας σημαντικός αριθμός προκηρύξεων των ΔΕΑ.
Οι σχηματισμοί της οργάνωσής μας ήταν από πριν εξοπλισμοί με όλα τα τότε απαραίτητα τεχνικά μέσα για την εκτύπωση προκηρύξεων, όπως γραφομηχανή-πολύγραφο-χαρτοκοπτική μηχανή και σημαντική αποθηκευμένη ποσότητα χαρτιού, μελάνης και μεμβρανών.
Η πρώτη τοποθέτηση
Η πολιτική μας οργάνωση διατηρεί εις το ακέραιο τον αδιάλλακτο πολιτικό και ιδεολογικό της σκοπό. Και τα ΔΕΑ στην πρώτη φάση τους αναπτύσσονται αυτόβουλα πάνω σε μια γενική πολιτική αντιδικτατορική πάλη.
Κάθε σχηματισμός της οργάνωσής μας δημιουργεί γύρω του επιτροπές ΔΕΑ, και κάθε επιτροπή άλλες επιτροπές. Και ο κάθε σχηματισμός μας βρίσκεται με τις γύρω του επιτροπές των ΔΕΑ σε μια πολύ προσεκτική πολιτική οργανωτική και συνωμοτική σχέση.
(Για το ζήτημα των τεχνικών μέσων και των προμηθειών των ΔΕΑ, όπως και το γιατί δεν έγιναν εκτελέσεις μελών των ΔΕΑ, όπως σκεπτόντουσαν οι στρατοκράτες, θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.)
Η δύναμη των ΔΕΑ ανήλθε πανελλαδικά περίπου σε 400 μέλη. Ήταν τα 55 μέλη της κομμουνιστικής τροτσκιστικής οργάνωσής μας, και 350 περίπου συνεπή και ριψοκίνδυνα αγωνιστικά δημοκρατικά άτομα.
Στις φάσεις των αλλεπάλληλων και απανωτών πληγμάτων που δεχόντουσαν τα  ΔΕΑ λόγω της έντονης δράσης τους, αρκετές φορές άτομα που έχαναν την οργανωτική επικοινωνία με τα ΔΕΑ, εσυνδέοντο με άλλες αντιστασιακές καταστάσεις διάφορης πολιτικής υπόστασης και δραστηριότητας.
Αυτή η πάλη των κομμουνιστών-τροτσκιστών κατά της Χούντας διαμέσου των “Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης”, των ΔΕΑ, ανήκει στις αγωνιστικές παρακαταθήκες του επαναστατικού κινήματος και πρέπει να μελετηθεί από αυτό σε βάθος και έκταση.
Και για μας είναι συγκινητικό, ότι αρκετοί από τους πρωτεργάτες των ΔΕΑ, σήμερα είναι συνεργάτες, υποστηρικτές και αναγνώστες της “Σοσιαλιστικής μας Προοπτικής”.


Πολυγραφημένες εφημερίδες-προκηρύξεων των ΔΕΑ
Εφημερίδες: “ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ”, “Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ”, “ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”, “Η ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ”, “ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ”, “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ”, “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”, “Ο ΛΑΟΣ”, “ΦΟΙΝΙΚΑΣ”, “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗ”, “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ”, “ΓΡΟΘΙΑ”, “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ”, “ΓΡΟΘΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ” και αρκετές άλλες.
Οι ομάδες (επιτροπές των ΔΕΑ) ήταν : Και σύνταξης εκτύπωσης και διανομής πολυγραφημένων εφημερίδων, αλλά κυρίως ήταν ομάδες εκτύπωσης και διανομής προκηρύξεων.


Οι πρώτες δίκες και καταδίκες
Οι πρώτοι συλληφθέντες αγωνιστές των ΔΕΑ, μετά τα βασανιστήρια, στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.
Οι κατηγορούμενοι ήταν οι εξής 38: 1) Χατζής Γιώργος, 2) Γληνός Γιώργος, 3) Σωτηράκος Αντώνης, 4) Σουβατζόγλου Ανέστης, 5) Δαμίγος Αντώνης, 6) Δαμίγου Μάτα, 7) Αμπάβης Κώστας, 8) Ανθρωπόπουλος Ιάκωβος, 9)Τζανανδρέας Νίκος, 10) Τζανανδρέα Μίνα, 11) Χρυσικός Δάντης, 12) Δημητρίου Πέτρος, 13) Βλαδίμηρος Λάζαρος, 14) Παπούλια Μαρία, 15) Παπανικολάου Θύμιος, 16) Κοβάνης Τάσος, 17) Χατζηκυπραίου Αργύρης, 18) Δούκας Νίκος, 19) Ροδάκη Δέσποινα, 20) Μαυροσκούφης Αριστείδης, 21) Αργυροκαστρίτης Γιάννης, 22) Αργυροκαστρίτης Αλέκος, 23) Αναστασόπουλος Δημήτρης, 24) Κάτος Παναγιώτης, 25) Φαρμάκης Γιάννης, 26) Βερβενιώτου Αναστασία, 27) Βερβενιώτου Χριστίνα, 28) Γεωργιαδάκη Μαρία, 29) Καββαδία Μαρία, 30) Καραμπουρνιώτης Δημήτριος, 31) Καλαθάκη Αλεξία, 32) Χανιώτης Λάμπρος, 33) Ξενάκη Δέσποινα, 34) Χατζηλουκά Σούλα, 36) Γρίβας Περικλής, 37) Κώτσου Βάσω, 38) Αναγνωστόπουλος Κώστας.
Οι μισοί απ’ αυτούς δικάστηκαν με βαριές ποινές και οι υπόλοιποι με μικρότερες.
Στη δίκη αυτή οι κατηγορούμενοι αγωνιστές άνδρες και γυναίκες κράτησαν μια θαυμάσια στάση, και αντιμετώπισαν τους στρατοδίκες με θάρρος και κατάγγειλαν τη δικτατορία.
Άλλοι τρεις κατηγορούμενοι πρωτεργάτες των ΔΕΑ, οι Γ. Βερούχης, Γ. Κώτσου και Γ. Καλογρίδης έμειναν ασύλληπτοι ως το τέλος της Χούντας.
Ακολούθησαν και νέες συλλήψεις, και νέα βασανιστήρια, και νέες δίκες.
Ο Γ. Βερούχης επικηρύχθηκε σαν ιδρυτής των ΔΕΑ.







                 
     Η ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ



Το συγκρότημα Λαμπράκη, σαν εκτελεστικό επιτελικό όργανο των μεγαλοκαπιταλιστών ήταν - όπως αποδείχθηκε – και αυτό έτοιμο για την περίπτωση μιας στρατιωτικής δικτατορίας.
Όχι όμως για ν’ αντισταθεί σ’ αυτήν και να την πολεμήσει, αλλά για να υποταχθεί σ’ αυτήν και να την υπηρετήσει.
Λοιπόν, σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, από την πρώτη ημέρα μέχρι και την τελευταία, όλα τα έντυπα αυτού του εκδοτικού συγκροτήματος λειτούργησαν για την πολιτική και πνευματική υποδούλωση του ελληνικού λαού στη Χούντα. Το τι έπρεπε να κάνει ο «δημοκρατικότατος» Λαμπράκης το έδειξαν έμπρακτα άλλοι εκδότες που σταμάτησαν την έκδοση των εφημερίδων τους.
Σήμερα παρουσιάζουμε το επάνω μέρος της πρώτης σελίδας των ΝΕΩΝ του Λαμπράκη, της τέταρτης ημέρας της δικτατορίας, 24ης Απριλίου 1967, για να δείτε τον πραγματικό ρόλο του.
Το συγκρότημα Λαμπράκη είναι αυτό που κατ’ εντολή των μεγολοκαπιταλιστών, και δια των διασυνδέσεών του με τον πολιτικό κόσμο και με το κράτος, πρωτοστατεί στο ανεβοκατέβασμα στην εξουσία των αστικών κυβερνήσεων κα των ηγεσιών των αστικών κομμάτων. Όπως επίσης όμως είναι αυτό που εισηγείται και τελικά επιβάλλει τα σκληρότερα μέτρα κατά της εργατικής τάξης και ολόκληρου του εργαζόμενου ελληνικού λαού.


Γιάννης Βερούχης (1931-2010)