Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015

1 Απριλίου: Σε 24ωρη απεργία και συμβολική κατάληψη των γραφείων της εταιρείας
ΑΕΓΕΚ προχώρησαν οι εργάτες της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης,
συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους και διεκδικώντας να μη σταματήσουν οι εργασίες. Μαζί τους έκαναν στάση εργασίας και οι εργάτες των αρχαιολογικών έργων του μετρό. Η εργοδοσία προχώρησε σε 50 ακόμα απολύσεις, αφήνοντας 50 απ’ τους 180 αρχικά εργαζόμενους. Τα έργα έχουν σταματήσει από τον Δεκέμβριο γιατί οι τεχνικές εταιρείες διεκδικούν επιπλέον αποζημιώσεις από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Τη διαμάχη των εταιρειών, δηλαδή, την πληρώνουν οι εργάτες.

Οι εργαζόμενοι στην «Παιδική Στέγη» στην Αθήνα συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας τους από τις 19/3 διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.


2 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών FORTHNET στην Αθήνα προχώρησαν σε 48ωρη απεργία με αιτήματα το σταμάτημα των απολύσεων, την επαναπρόσληψη όσων έχουν απολυθεί, την κατάργηση του καθεστώτος δουλείας των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων, την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου.
Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά έκαναν στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας διεκδικώντας συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων και τα δεδουλευμένα πολλών μηνών.

Οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών (ΙΓΜΕ) έκαναν στάση εργασίας και πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης διεκδικώντας την επανασύσταση του οργανισμού, που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προεκλογικά. Στις 29/4 επανέλαβαν την κινητοποίηση.

Οι 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που είχαν υπογράψει μηνιαίες συμβάσεις και είχαν απολυθεί το 2013 ξεκίνησαν πολύμορφο αγώνα για να συμπεριληφθούν στις επαναπροσλήψεις των υπόλοιπων συναδέλφων τους.

5 Απριλίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας έκαναν 24ωρη απεργία για να ματαιώσουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στην 3η απ’ τις 7 Κυριακές του χρόνου που αυτή έχει λάβει χώρα. Έγιναν συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις.

13 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «ΑΡΩΓΗ» του ομίλου EUROMEDICA στη Λάρισα προχώρησαν σε αγώνα διαρκείας με τετράωρες στάσεις εργασίας, που συνεχίστηκαν όλο το μήνα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 7 μηνών.

14 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στον δημοτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κω (ΔΗΡΑΣ) ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας αφού είναι τρεις μήνες απλήρωτοι.

17 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική του «Τίμιου Σταυρού» στον Πειραιά έκαναν τρίωρη στάση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τριών μηνών και το σταμάτημα των απολύσεων.

20 Απριλίου: Οι 400 εργάτες των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου (ιδιοκτησίας Ταβουλάρη) –250 με μόνιμες συμβάσεις και 150 με ορισμένου χρόνου– ξεκίνησαν απεργία διαρκείας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 4 μηνών.

21 Απριλίου: Οι καθαρίστριες του Αττικού Νοσοκομείου (στο Χαϊδάρι) έκαναν πενθήμερη απεργία για τα δεδουλευμένα 3 μηνών από την εταιρεία «ΑΝΟΔΙΚΗ».

22 Απριλίου: Οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έκαναν συνεχείς στάσεις εργασίας ως τις 26/4 διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πολλών μηνών και την επαρκή χρηματοδότηση του οργανισμού.

Στην Άρτα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας για την καθιέρωση πληρωμής στις ψηφιακές εξετάσεις μαστογραφίας του νομαρχιακού νοσοκομείου της πόλης.

23 Απριλίου: Οι 120 καθαρίστριες του νοσοκομείου ΚΑΤ στην Κηφισιά Αττικής έκαναν τρίωρη στάση εργασίας. Η εργολαβία δόθηκε σε άλλη εταιρεία, που απειλεί να απολύσει τις περισσότερες για να προσλάβει άλλο προσωπικό με χειρότερους όρους εργασίας.

29 Απριλίου: Η βιομηχανία «Χαλυβουργική» στην Ελευσίνα προχώρησε σε 100 «εθελούσιες εξόδους», στην ουσία εκβιάζοντας σε αντίστοιχες απολύσεις. Οι εργάτες προχώρησαν σε προειδοποιητικές δίωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία καρτών υγείας «STIRIXIS» στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας για τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών.

Σ.Κ.