Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Η Κρήτη αντιστέκεται στις ανεμογεννήτριες

Η αντίσταση στις πολυεθνικές των ανεμογεννητριών δυναμώνει 
στα κρητικά βουνά
Ο αγώνας των Κρητικών κατά των ανεμογεννητριών και της υποτιθέμενης «πράσινης ενέργειας» συνεχίζεται, όχι γιατί δεν αγαπούν το περιβάλλον αλλά γιατί έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για μια απίστευτη διαπλοκή, που καταστρέφει τον τόπο τους. Οι πολυεθνικές, αφού είδαν ότι δεν πρόκειται να πείσουν κανέναν –αντιθέτως, η αντίσταση γιγαντώνεται, με καθημερινές περιπολίες στα βουνά–, ποντάρουν τώρα σε ένα καινούργιο «δόλωμα», τις εταιρείες λαϊκής βάσης, και καλούν τους Κρητικούς να γίνουν αυτοπαραγωγοί ρεύματος. Ούτε και τώρα όμως δεν καταφέρνουν να πείσουν.

Να θυμίσουμε ότι ουσιαστικά οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν παράλληλα με τις μονάδες συμβατικών καυσίμων, αφού η ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο και τον αέρα δεν είναι σταθερή και τα συστήματα ηλεκτροδότησης λειτουργούν μόνο με ισορροπία παραγωγής-ζήτησης, διαφορετικά καταρρέουν. Συνεπώς, όχι μόνο δεν λύνουν το ενεργειακό πρόβλημα αλλά υποχρεώνεται η ΔΕΗ να αγοράζει πανάκριβα το ρεύμα που παράγουν τυχαία και οι μόνοι κερδισμένοι είναι φυσικά οι εταιρείες-κολοσσοί. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις καταστρέφουν τα δάση και τους βιότοπους, σκοτώνουν σπάνια αρπακτικά, απειλούν την υγεία των κατοίκων και αφανίζουν φυσικά τοπία και ιστορικούς τόπους.
Η κερδοσκοπική μανία των πολυεθνικών είναι τόσο μεγάλη που, προκειμένου να ξεπεράσουν το μεγάλο πρόβλημα που τους δημιουργεί η επαγρύπνηση και η γενναία αντίδραση των ντόπιων, βάζουν τώρα σε εφαρμογή τον δούρειο ίππο τους, τις «εταιρείες λαϊκής βάσης», που υπόσχονται φτηνό ρεύμα από μια πανάκριβη επένδυση, η οποία επιδοτείται με δικά μας χρήματα. Ενώ στο τέλος θα καρπωθούν τα κέρδη εκείνοι που θα πάρουν στα χέρια τους τις εταιρείες αυτές. Επειδή, όμως, το ίδιο έργο έχει ξαναπαιχτεί με την ΑΝΕΚ, τις Μινωϊκές, αλλά και τόσες άλλες εταιρείες που παραπλάνησαν τον κόσμο, οι Κρητικοί γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι πρόκειται για εταιρείες… λαϊκής εξαπάτησης και αισχροκέρδειας.
Ο θυμός μεγαλώνει, καθώς μέρα με τη μέρα απειλούνται κορυφογραμμές-σύμβολα ιστορικών αγώνων, μαρτυρικοί τόποι, χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης, με τελευταίο στόχο το περίφημο Αζιλακόδασος, ένα δάσος των σπάνιων δέντρων αζιλάκων. Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους Κρητικούς, αλλά όλους μας, αφού πρόκειται ουσιαστικά για αδίστακτη εισβολή και κατοχή του τόπου από τις πολυεθνικές.

Στέλλα Χατζημιχελάκη