Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Το Διεθνές… Τοκογλυφικό Ταμείο

Στελέχη του ΔΝΤ έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά για 
να… βοηθήσουν χρεωμένη χώρα...
Τον Οκτώβριο του 2010, η Καναδέζα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, συγγραφέας του «Δόγματος του σοκ», Ναόμι Κλάιν, σε συνέντευξή της ανέφερε ότι «το ΔΝΤ βρήκε μια νέα “αγορά”, την Ευρώπη, και κατά έναν περίεργο τρόπο, σώσατε το ΔΝΤ από τη χρεοκοπία»! Ακούγεται οξύμωρο, αλλά δυστυχώς επιβεβαιώθηκε 100%!
Το 2007, η Τουρκία ήταν η μόνη μεγάλη χώρα που προσέφευγε ακόμα στο ΔΝΤ. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Φιλιππίνες) επούλωναν τις πληγές τους από το πέρασμά του και το ταμείο έμεινε… άνεργο και χρεοκοπημένο, σε σημείο που αναγκάστηκε να πουλήσει χρυσό από τα αποθέματά του. Ήρθε όμως η κρίση του 2008 για να το ξελασπώσει! Μόνο στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Jubilee Debt Campaign, το Ταμείο έχει εισπράξει από το 2010 τόκους 2,5 δισ. ευρώ για τα δάνεια «διάσωσης». Αν μάλιστα η Ελλάδα αποπληρώσει τελικά όλο το χρέος της προς το ΔΝΤ, τότε το συνολικό κέρδος αυτού από τους τόκους της «επιχείρησης Ελλάδα» θα ανέλθει –έως το 2024– στα 4,3 δισ. ευρώ!

Το μέσο επιτόκιο που χρεώνει το Ταμείο για τα δάνεια προς την Ελλάδα ανέρχεται, σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση, στο 3,6%. Αυτό όμως είναι πολλαπλάσιο των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη. Είναι ακόμη υπερτετραπλάσιο του επιτοκίου που το ΔΝΤ χρειάζεται προκειμένου να καλύψει όλα του τα κόστη και που στην παρούσα φάση εκτιμάται στο 0,9%! Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα συνολικά κέρδη του ΔΝΤ από τα δάνεια των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν καταφύγει σε αυτό ανέρχονται στο ποσό των 8,4 δις ευρώ, μέσα σε διάστημα μόλις 4 χρόνων (2010-2014)! Τα κέρδη προστίθενται στα αποθεματικά του ΔΝΤ, που σήμερα ανέρχονται συνολικά σε 19 δισεκατομμύρια ευρώ.
Και οι άλλοι δύο «θεσμοί» (Ε.Ε. και ΕΚΤ) παίζουν τον ίδιο τοκογλυφικό ρόλο. Ο λαός μας πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για ό,τι ετοιμάζεται να συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και «δανειστών», και να αρνηθεί τυχόν νέα δάνεια που θα δοθούν με αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις» σαν και αυτές των τελευταίων 5 ετών!

Γιάννης Τριανταφύλλου