Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Ξαναβγήκε στους δρόμους στις 15-16 Απριλίου το μεγάλο εργατικό κίνημα υπέρ της
καθιέρωσης των 15 δολαρίων ως κατώτατου ωρομίσθιου
, με κινητοποιήσεις σε 230 πόλεις σε όλη τη χώρα, κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετέχουν κυρίως χαμηλόμισθοι εργάτες από τις μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου και εστίασης αλλά και χιλιάδες αλληλέγγυοι εργάτες και πολίτες. Η ανακοίνωση της McDonalds, από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα, ότι θα αυξήσει στα 9 δολάρια (από τα 7,25 σήμερα) το κατώτατο ωρομίσθιο είναι μια επιτυχία του κινήματος, που δεν θα σταματήσει όμως αν δεν κατακτήσει τον στόχο του. Παράλληλα, οι οδηγοί φορτηγών που απασχολούνται στα λιμάνια του Λος Άντζελες και Λονγκ Μπιτς, μέλη του ισχυρού συνδικάτου Teamsters, κατέβηκαν σε απεργία στις 27 Απριλίου, διεκδικώντας να καταργηθεί το καθεστώς του «ανεξάρτητου συνεργάτη», που τους στερεί τα αναγνωρισμένα δικαιώματα των μισθωτών (ωράρια, άδειες, ασφαλιστικά κ.λπ.). Σε απεργία κατέβηκαν και 6.500 νοσοκόμες στην περιοχή του Λος Άντζελες, στις 30 Απριλίου και 1 Μαΐου, με διάφορα αιτήματα, κυρίως όμως διεκδικώντας αυξήσεις και προσλήψεις για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά.

Γερμανία: 20.000 ταχυδρομικοί κατέβηκαν σε 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Απριλίου, ενάντια στα σχέδια για καθιέρωση δύο «ταχυτήτων» μισθών και εργασιακών σχέσεων (παλιοί-νέοι). Το συνδικάτο Ver.di στο οποίο υπάγονται οι ταχυδρομικοί ζητάει, επίσης, μείωση εργάσιμου χρόνου κατά 2,5 ώρες την εβδομάδα – αναμφίβολα ένα σημαντικό αίτημα σε μια εποχή που η εργατική τάξη πανευρωπαϊκά βάζει κυρίως αμυντικά αιτήματα.

Γαλλία: Στις 15 Απριλίου έληξε η απεργία των εργαζομένων στο κρατικό ραδιόφωνο, που κράτησε 28 ολόκληρες ημέρες, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα προχωρήσουν τελικά οι 380 απολύσεις που είχε ανακοινώσει η διεύθυνση.

Πορτογαλία: Σε 4ήμερη απεργία κατέβηκαν οι σιδηροδρομικοί από τις 2 Απριλίου, ενάντια στις περικοπές στις οποίες ετοιμάζεται να προβεί ο οργανισμός. Πάνω από το 85% των δρομολογίων ματαιώθηκαν, μέσα στις ημέρες των εορτών του Πάσχα.

Βραζιλία: Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε 23 πόλεις διαδήλωσαν στις 16 Απριλίου, στο πλαίσιο γενικής απεργίας που είχε μεγάλη συμμετοχή. Βασικό αίτημα της απεργίας ήταν να μην περάσει ο νόμος που ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις και διευρύνει την ενοικιαζόμενη εργασία.

Από τη σύνταξη