Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Γερμανία: Σε αγωνιστική άνοδο βρίσκεται η εργατική τάξη της χώρας, η οποία πλήττεται, ακριβώς όπως και οι εργάτες του Νότου, από τις πολιτικές της λιτότητας. Σε 6ήμερη απεργία κατέβηκε από τις 4 Μαΐου το συνδικάτο των μηχανοδηγών των σιδηροδρόμων (GDL), που εκπροσωπεί 20.000 εργάτες. Διεκδικούν αυξήσεις και μείωση ωρών εργασίας από τις 39 στις 37. Στις 19 Μαΐου ξεκίνησαν νέα απεργία, η οποία όμως ανεστάλη στις 21 Μαΐου, αφού η εργοδοσία ζήτησε διαπραγματεύσεις. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων υπήρξε μεγάλη, τόσο στις εμπορικές όσο και στις επιβατικές αμαξοστοιχίες, και αυτό φαίνεται και από τις απειλές κυβέρνησης και βιομηχάνων. Στις 2 Μαΐου απήργησαν οι ταχυδρομικοί, ενάντια στα σχέδια για καθιέρωση χαμηλότερου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Μάλιστα, δέχτηκαν απειλές για απολύσεις των απεργών. Από τις 8 Μαΐου ξεκίνησαν δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στο χώρο της παιδικής φροντίδας και ειδικής αγωγής, διεκδικώντας αυξήσεις 10%. Τέλος, ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν πραγματοποιήσει και οι κούριερ αλλά και οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες.


Τουρκία: Απεργιακό κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη στη γείτονα χώρα, με πρωτοπόρους τους εργάτες των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ξεκίνησαν από τις 14 Μαΐου οι εργάτες στην κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η γαλλική Ρενό, με εργοστάσιο στην Προύσα, και ακολούθησαν η θυγατρική της Φίατ, η θυγατρική της Φορντ, άλλα μικρότερα εργοστάσια και, τελικά, η βιομηχανία κατασκευής τρακτέρ Turk Traktor. Το κύριο αίτημα είναι οι αυξήσεις μισθών – ο κλάδος κατέγραψε πέρυσι πολύ μεγάλα κέρδη.

Χιλή: Δύο φοιτητές έπεσαν νεκροί από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας στο Σαντιάγο στις 14 Μαΐου. Στις κινητοποιήσεις δεν συμμετέχουν μόνο φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί, αλλά και πάρα πολλοί εργαζόμενοι.

Πορτογαλία: Μαζική διαδήλωση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου στη Λισαβόνα. Η ιδιωτικοποίηση ξεκινά από τον εθνικό αερομεταφορέα TAP, αλλά στο στόχαστρο είναι και το μετρό.

Ισλανδία: Σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις βρέθηκαν μια σειρά κλάδοι στη χώρα όλο τον Απρίλιο και τον Μάιο, μεταξύ άλλων νοσοκομειακοί, δημοσιογράφοι, κτηνίατροι (η απεργία των οποίων έπληξε ιδιαίτερα τον τομέα των τροφίμων), αλλά και πολλοί υπάλληλοι από το χώρο των υπηρεσιών.

Από τη σύνταξη