Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Ο καπιταλισμός, για το κέρδος και μόνο, επιχειρεί να επιβάλει τον παγκόσμιο έλεγχο της διατροφής των ανθρώπων

Σε όλον τον κόσμο οι άνθρωποι κινητοποιούνται ενάντια στα μεταλλαγμένα
 και τον έλεγχο της διατροφής μας, αλλά και της φύσης ουσιαστικά, από μια 
χούφτα πανίσχυρα μονοπώλια


Στο προηγούμενο φύλλο μας είχαμε εκθέσει τον πόλεμο που γίνεται από πολυεθνικές όπως η Monsanto για να επιβάλουν τα μεταλλαγμένα τρόφιμα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι σήμερα, αρκετές χώρες έχουν αντισταθεί στην εξάρτηση από την εισαγωγή και την παραγωγή μεταλλαγμένων – με εξαίρεση το μεταλλαγμένο καλαμπόκι, το οποίο εδώ και χρόνια είναι ελεύθερο να κυκλοφορεί και να παράγεται και στην Ε.Ε. Η αντίσταση, όμως, αυτή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όσο περνάει ο καιρός, κάτω από την πίεση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, όλο και αδυνατίζει.
Τον προηγούμενο μήνα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενέκριναν το «συμβιβασμό» που είχε προτείνει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. επί κυβερνήσεως Σαμαρά για τα «μεταλλαγμένα», βάσει του οποίου αφήνεται στα κράτη-μέλη η επιλογή να επιτρέπουν ή να απαγορεύουν τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Δύο μέρες μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την εισαγωγή και κυκλοφορία στην αγορά 19 γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
Η πολιτική αυτή συμφωνία αφορά στην τροποποίηση της οδηγίας 2001/18, σύμφωνα με την οποία η αδειοδότηση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών εξαρτιόταν αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων. Το νέο σύστημα δίνει στα κράτη τη δυνατότητα της επιλογής όσον αφορά την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στην επικράτειά τους, που μπορούν να την απαγορεύσουν για λόγους περιβαλλοντικής πολιτικής, δημόσιας υγείας και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, ακόμη και αν η καλλιέργεια έχει πάρει σχετική έγκριση ασφαλείας. Τα κράτη-μέλη, όμως, δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη μεταφορά μεταλλαγμένων μέσω του εδάφους τους. Όλα τα κράτη, με εξαίρεση το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, συμφώνησαν στον «συμβιβασμό». Ωστόσο, ακτιβιστές επισημαίνουν πως με αυτόν τον τρόπο ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εισβολή στην Ε.Ε. των μεταλλαγμένων τροφίμων. Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί, ενώ φαίνεται ότι η απόφαση καλυτερεύει το προηγούμενο καθεστώς, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Η παγίδα έγκειται στο γεγονός ότι είναι πρακτικά αδύνατο να περιοριστούν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί σε έναν γεωγραφικό χώρο, καθώς θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα προϊόντα, όπως σε ζωοτροφές ή ακόμη και σε τρόφιμα για τους ανθρώπους (αλεύρι, κονσέρβες, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα κ.λπ.) και επίσης δεν θα μπορεί κανείς να εμποδίσει να περάσουν ως εμπορεύματα δια μέσου της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί στην ουσία να ελεγχθεί τίποτα.
Το αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η καπιταλιστική οικονομία, όπου βρίσκει πεδίο για κέρδος, δεν σταματάει σε τίποτα. Η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας και στον τομέα των τροφίμων έδωσε τη δυνατότητα σε μεγάλα μονοπώλια και πολυεθνικές να επιχειρούν τον έλεγχο της διατροφής σχεδόν όλης της ανθρωπότητας. Ότι ο καπιταλισμός δεν έχει σύνορα ούτε ηθικά όρια αυτό είναι σε όλους γνωστό. Είμαστε γι’ αυτούς αναλώσιμοι, το κέρδος είναι πάνω από την ποιότητα της διατροφής και κατά συνέπεια πάνω από την ανθρώπινη ζωή.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι η γεωργία αποτελεί το θεμέλιο λίθο κάθε κοινωνίας, αφού μόνο μέσω των τροφίμων που παράγει η γεωργία μπορεί να υπάρξει ζωή σε μια χώρα, στον πλανήτη, αλλά και γιατί στην αγροτική παραγωγή εμπλέκονται τα ζώα και τα φυτά, που αποτελούν κομμάτι της διατροφικής αλυσίδας. Ο αγώνας όλων των λαών, εκτός του δικαιώματος στην εργασία, την αξιοπρεπή διαβίωση, την ισότητα και την ελευθερία, είναι απαραίτητο να ενταθεί και στο επίπεδο της υπεράσπισης του περιβάλλοντος και του δικαιώματος της διατροφικής υγείας. Αυτόν τον αγώνα δεν πρέπει να τον υποτιμούμε, γιατί ο διατροφικός ιμπεριαλισμός είναι ένα σαράκι που θα τρώει σιγά σιγά τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας.


Ματίνα Χελιδώνηβνω﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ε στο επίπεδο της διατροφικάνωαάβ