Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το ξεπούλημα των λιμανιών είναι… μνημόνιο

Να ακουστεί και πάλι δυνατά το… έξω οι Κινέζοι από τον Πειραιά.
Η κυβέρνηση δείχνει να υποκύπτει στις πιέσεις της μεγαλοαστικής τάξης και να προχωράει στο ξεπούλημα των μεγάλων λιμανιών της χώρας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Το ΤΑΙΠΕΔ, το επιτελείο ξεπουλήματος που διατήρησε, «εισηγήθηκε» πώληση του 51% αντί του προηγούμενου 67%. Η ουσία δεν αλλάζει. Όπως δεν σημαίνουν τίποτα τα περί «οφελών του δημοσίου» από το ξεπούλημα, ή τα περί «κοινοπρακτικού σχήματος» που ακούγονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικό στέλεχος μίλησε για «ευνοϊκό διακανονισμό» με τους Κινέζους της COSCO, τη στιγμή που δεν έχει γίνει ακόμα διαγωνισμός και υπάρχουν και άλλοι δύο υποψήφιοι (η δανέζικη MAERSK και μια αμερικάνικη εταιρεία). Είναι κοινό μυστικό, βέβαια, στον Πειραιά ότι ο διαγωνισμός είναι για τα μάτια του κόσμου και ότι προαποφασισμένος αγοραστής είναι οι Κινέζοι σταλινοκαπιταλιστές. Οι δηλώσεις όμως αυτές σημαίνουν την υποταγή της κυβέρνησης στα πιο αδίστακτα μεγαλοκαπιταλιστικά συμφέροντα, αυτά των εφοπλιστών.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραβιάσει βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της, όταν μιλούσε για «δημόσια λιμάνια», βραχίονες της παραγωγικής ανάπτυξης. Η πλήρης κινεζοποίηση των μεγάλων λιμανιών της χώρας σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στην εναπομείνασα παραγωγή της χώρας. Είναι βέβαια μια αστική κυβέρνηση, με σταλινική μάλιστα καταγωγή, οπότε η υποταγή της στα ευρύτερα καπιταλιστικά σχέδια είναι κάτι το φυσικό.
Το λόγο τον έχουν πλέον οι εργαζόμενοι των λιμανιών. Η αντίδραση των εργατών στο κάτεργο της COSCO το καλοκαίρι ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η δικτατορία των Κινέζων σταλινοκαπιταλιστών δεν είναι ανεκτή από την ελληνική εργατική τάξη. Οι εργαζόμενοι των ΟΛΠ και ΟΛΘ έχουν ξεκινήσει ήδη απεργιακές κινητοποιήσεις. Μόνο που αυτή τη φορά δεν χωράει καμία υποχώρηση, σαν και αυτή που έβαλε τους Κινέζους στο λιμάνι πριν οχτώ χρόνια. Η εξέλιξη αποδεικνύει πόσο δίκιο είχαμε όταν λέγαμε ότι δεν θα σταματήσουν σε δύο προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων αλλά θα θελήσουν να θέσουν υπό την κατοχή τους όλο το λιμάνι του Πειραιά. Θα πρέπει να δώσουμε στην κυβέρνηση να καταλάβει ότι, αν προχωρήσει σε ξεπούλημα με οποιαδήποτε μορφή, θα βρει αντιμέτωπη την εργατική τάξη. Τα σχέδια των εγκληματιών μεγαλοκαπιταλιστών –εφοπλιστών και άλλων– δεν πρέπει να περάσουν.


Σ. Κρόκος