Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Οι «πιστωτές» να φοβούνται το Grexit, όχι εμείς

Η απάντησή μας σε εγχώριους και ξένους τοκογλύφους-τρομοκράτες 
πρέπει να είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κύλησε ήσυχα για τον ελληνικό λαό, αφού για άλλη μια φορά διαψεύστηκαν τα τρομοκρατικά σενάρια περί μοντέλου Κύπρου στις τραπεζικές καταθέσεις και έλεγχο των αναλήψεων μέχρι ένα όριο. Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα να περάσουν στα ψιλά δύο σημαντικές ειδήσεις, που δείχνουν ότι ένα τέτοιο μοντέλο και γενικότερα μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit) μόνο καλή δεν θα είναι για τους Ευρωπαίους «δανειστές».
Έχει ενδιαφέρον ότι η πρώτη είδηση προέρχεται από έναν εκ της τρόικας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία σε έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα της Ευρώπης τονίζει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν κλείσει η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι μεγάλος. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι τα «ασφάλιστρα κινδύνου» που ζητούν οι επενδυτές προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν σε περίπτωση μη συμφωνίας και αυτό να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα αυτά και, συνακόλουθα, στο κόστος δανεισμού των κρατών αυτών. Μάλιστα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι και η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμπαρασυρθεί!

Η δεύτερη είδηση ήρθε από τον Γερμανό καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Μονάχου και μέλος της Επιτροπής Συμβούλων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Χανς-Βέρνερ Ζιν. Ο κ.Ζιν, αν και γνωστός υπέρμαχος του Grexit, ανέφερε σε άρθρο του ότι η ΕΚΤ έχει ανοιχτεί πολύ στο θέμα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA. Οι τελευταίες δανείζονται με ενέχυρο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου για να παρέχουν ρευστό στους πελάτες τους. Υπολογίζεται όμως ότι μέρος αυτού του ρευστού, περίπου 40 δις ευρώ, φυλάσσεται πλέον «κάτω από το στρώμα» στην Ελλάδα, ενώ άλλα 100 δις «πέταξαν» προς διεθνείς επενδυτικούς προορισμούς. Έτσι, σε περίπτωση Grexit, η ΕΚΤ και άλλες τράπεζες θα μείνουν με υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα σε δραχμές, έχοντας δώσει το σκληρό ευρώ!
Η όποια συμφωνία έρθει θα κριθεί με βάση τις «κόκκινες γραμμές» του ελληνικού λαού, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση έχουμε τις δυνατότητες για να αντεπεξέλθουμε, αρκεί να το πιστέψουμε!


Γιάννης Τριανταφύλλου