Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Παραγωγική ανασυγκρότηση: το Νο1 καθήκον

Όπως άνοιξε η ζάχαρη, ν’ ανοίξουν όλα τα κλειστά εργοστάσια.
 Κι επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το κάνει, να το 
κάνουμε εμείς!
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αποφάσισε να ανοίξει ένα ακόμα εργοστάσιο το φθινόπωρο. Έτσι, εκτός του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, θα λειτουργήσει και αυτό στην Ορεστιάδα. Εξίσου σημαντική είναι η πλήρης εξόφληση της περυσινής παραγωγής των τευτλοπαραγωγών που τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να καλλιεργούν τεύτλα. Η αγροτική παραγωγή αποτελεί το θεμέλιο μιας οικονομίας και είναι σωστό που γίνονται προσπάθειες να υποστηριχθεί.
Όμως, η ΕΒΖ είναι μόνο ένα κεφάλαιο στο κλειστό βιβλίο που φέρει τίτλο «Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ελλάδας». Πρόσφατα διατυπώθηκε για άλλη μια φορά στο διεθνή Τύπο με ξεκάθαρο τρόπο ότι «…το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική, είναι ότι δεν παράγει…». Με υπηρεσίες και τουρισμό μόνο, η οικονομία της χώρας δεν έχει καμιά δυναμική.
Στη μέχρι τώρα περίοδο διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ελάχιστα πράγματα σε ότι αφορά αυτό το ζήτημα, αν και είχε επιλογές και δυνατότητες, που δεν εκμεταλλεύθηκε. Το έλλειμμα παραγωγής χτυπά την καρδιά της εργατικής τάξης της Ελλάδας αλλά και συνολικά το μέλλον της χώρας.
·   Η συρρίκνωση του ΑΕΠ αυξάνει το ποσοστό χρέους, δίνοντας στους «δανειστές» επιχειρήματα για ακόμα περισσότερα μέτρα.

·        Το 1,5 εκατομμύριο ανέργων προκαλεί μια οικονομική αλυσιδωτή αντίδραση που καταλήγει στις περικοπές συντάξεων, των κοινωνικών υπηρεσιών, της υγείας και της παιδείας.
·        Ο πλούτος που δεν παράγεται επιβαρύνει συνολικά όλη αυτή την αλυσίδα και οδηγεί στην πλήρη φτωχοποίηση της κοινωνίας.
·        Όλοι αυτοί οι ανενεργοί εργαζόμενοι, αλλά και οι υποαπασχολούμενοι, κατ’ ουσία είναι οι «αιχμάλωτοι» του οικονομικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι αστικές τάξεις, αφού αφοπλίστηκαν, δηλαδή τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα στην εργασία.
Παραγωγική ανασυγκρότηση με μια πολιτική που υποστηρίζει μόνο τους τραπεζίτες δεν γίνεται. Με καταλήψεις εργοστασίων, αυτοδιαχείριση και εργατικό έλεγχο, οι άνεργοι πρέπει να βρουν δουλειά, να μπει σε κίνηση η παραγωγή και να παραχθεί νέος πλούτος.
Επειδή ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτή εμείς οι εργαζόμενοι… Ούτως ή άλλως η εργασία είναι προνόμιο της δικής μας τάξης και ποτέ δεν τη φοβηθήκαμε!


Θωμάς Θαλασσινός