Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

«Μένουμε Ευρώπη» αλλά σε μια… ασιατική Ευρώπη


Αυτή την Ευρώπη υπερασπίστηκαν οι οπαδοί του ΝΑΙ;

Οι κάθε είδους υποστηρικτές του «Μένουμε Ευρώπη», που εκφράστηκαν με το «ΝΑΙ» στο πρόσφατο δημοψήφισμα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι η όλη αντιπαράθεση των τελευταίων μηνών αφορά το θέμα του αν η χώρα θα συνεχίσει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό ή όχι. Το ζήτημα, όμως, όπως τίθεται, είναι εντελώς παραπλανητικό.
Η Ελλάδα ανήκει γεωγραφικά, ιστορικά, πολιτιστικά στην Ευρώπη. Και ανήκε πάντοτε σε αυτή. Παρά τις –αναπόφευκτες– επιδράσεις από την Ανατολή σε κάποιες νοοτροπίες, ο ελληνικός λαός ήταν πάντα στραμμένος προς την Ευρώπη και είχε σαφή συνείδηση της διαφορετικότητάς του από τους Ασιάτες γείτονες. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η βάση του ό,τι εννοούμε ως ευρωπαϊκό πολιτισμό είναι οι κατακτήσεις του αρχαίου ελληνικού πνεύματος. Αν κάποιος αμφισβήτησε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας δεν ήταν ο ελληνικός λαός, αλλά το ελληνικό κεφάλαιο, που τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται όλο και πιο στενά με Ρώσους, Κινέζους και Άραβες.
Ανάμεσα, όμως, στο ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και ότι η έκφραση της Ευρώπης είναι η σημερινή «Ευρωπαϊκή Ένωση» και η Ευρωζώνη μεσολαβεί ένα τεράστιο λογικό άλμα. Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια λυκοσυμμορία που υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του χρηματιστικού κεφαλαίου, επικεντρώνεται πλέον στην κατεδάφιση των ιστορικών κατακτήσεων των ευρωπαϊκών λαών (κοινωνική ασφάλιση, δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ.λπ.), ενώ πρόκειται και για μια θνησιγενή κατάσταση – τα μέλη της αντί να συγκλίνουν, αποκλίνουν όλο και περισσότερο…
Η Ευρώπη που υπερασπίζονται οι υποστηρικτές του «ΝΑΙ» είναι μια «Ευρώπη» που έχει ως πρότυπό της την Ασία, των μισθών πείνας και των ανύπαρκτων εργατικών (αλλά και δημοκρατικών) δικαιωμάτων, με στόχο την αύξηση των κερδών και της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου. Επειδή, όμως, συστατικό μέρος της Ευρώπης είναι και το ιστορικό εργατικό της κίνημα, με τις μεγάλες επαναστάσεις και εξεγέρσεις, είναι σίγουρο ότι η ώρα της αντεπίθεσης της πανευρωπαϊκής εργατικής μας τάξης ζυγώνει. Και τότε θα έρθει στην ημερήσια διάταξη και η μοναδική πραγματικά φωτεινή προοπτική για την Ευρώπη, που δεν είναι άλλη από τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης.


Πάρις Δάγλας