Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΦΕΣΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

Μόνο η κινητοποίηση της εργατικής τάξης μπορεί να βάλει φρένο
 στην επιστροφή της μνημονιακής λαίλαπας
Συσπειρωμένη η ελληνική εργατική τάξη στο πρόσφατο δημοψήφισμα βροντοφώναξε ΟΧΙ στη λιτότητα, δίνοντας εντολή στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και την επιβίωσή της. Η αστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να πάρει το μέρος της εργατικής τάξης, υποτάχτηκε στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό και την ντόπια αστική τάξη, προτείνοντας επώδυνα και υφεσιακά μέτρα. Για άλλη μια φορά, όλο το βάρος της οικονομικής κρίσης πέφτει στις πλάτες της εργατιάς και στους εναπομείναντες μικρομεσαίους.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από αυτά τα μέτρα:

- Αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας από 4% σε 6%, δηλαδή, άμεση μείωση 2% των συντάξεων.
- Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και εφάπαξ, που συνεπάγεται είτε αύξηση των κρατήσεων είτε επιπλέον μείωση των συντάξεων.
- Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης σταδιακά στα 67.
- Κατάργηση του επιδόματος βοηθείας (ΕΚΑΣ) για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
- Φορολόγηση των αγροτικών αποζημιώσεων και κατάργηση της ειδικής έκπτωσης πετρελαίου, αποθαρρύνοντας έτσι τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα.
- Στους μικρομεσαίους αυξάνει το φόρο από 26% σε 28%, αυξάνει τον φόρο ακινήτων, την εισφορά αλληλεγγύης, με μονιμοποίηση της παρακράτησής της στην πηγή του εισοδήματος, αυξάνει την προκαταβολή φόρου σε 100% από 55% και καταργεί τον μηδενικό ΦΠΑ που υπήρχε σε ορισμένες συναλλαγές.
- Στους δημοσίους υπαλλήλους θα εφαρμοστεί ενιαίο μισθολόγιο, κλείνοντας την ψαλίδα στις μεγάλες διαφορές μισθών προς τα κάτω, ενώ ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του μισθού των νεοπροσληφθέντων στα €586 μεικτά.
- Εφαρμόζει βασικό ΦΠΑ 23%. Για τα βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία, νερό 13% και βιβλία, θέατρα, φάρμακα 6%. Καταργεί τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά εκτός παραμεθορίων.
- Βέβαια, υποτίθεται ότι φορολόγησε και τον πλούτο. Αύξησε απλώς το φόρο πολυτελείας από 10% σε 13%. Επίσης, λέει ότι θα καταργήσει τα προνόμια των εφοπλιστών, γενικά και αόριστα.
- Προχωρά στο ξεπούλημα των αεροδρομίων, του μεριδίου που είχε απομείνει στο δημόσιο από τον ΟΤΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των λιμανιών Πειραιά-Θεσσαλονίκης, του Ελληνικού, της Εγνατίας κ.ά., δηλαδή πλήρης απαξίωση και ξεπούλημα των βασικών υποδομών που χρειάζεται μια χώρα για την παραγωγική της ανασυγκρότηση.
- Φυσικά, υπάρχει και η «υποσχετική» των 35 δις για «ανάπτυξη» από την Κομισιόν, που, εάν και εφόσον δοθούν, θα πάνε στη «βαριά βιομηχανία», τον τουρισμό, δηλαδή σε επιδοτήσεις στα γνωστά λαμόγια, στην υγεία των κορόιδων.
Υπάρχουν και άλλα πολλά αντιλαϊκά μέτρα και άκρως υφεσιακά. Μέτρα που θα συρρικνώσουν κι άλλο την οικονομία, οδηγώντας τον ελληνικό λαό σε μεγαλύτερη φτώχεια. Μέτρα που εντός ολίγων μηνών θα μας οδηγήσουν ξανά στο αδιέξοδο του μη βιώσιμου χρέους, σε ανάγκη «επαναδιαπραγμάτευσης», ανοίγοντας τον δρόμο και σε νέα μέτρα και νέα μνημόνια.
Η αδυναμία ενός αστικού κόμματος να περιφρουρήσει στοιχειωδώς, έστω αυτή την αστική δημοκρατία και τα εθνικά της συμφέροντα, οδηγεί στην υποταγή του στα συμφέροντα του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και των τραπεζών, που προσπαθούν να σώσουν το τραπεζικό σύστημα πίνοντας το αίμα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής εργατικής τάξης. Αυτά τα μέτρα εξυπηρετούν επίσης έναν βασικό στόχο του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, που είναι η καθυπόταξη της ελληνικής εργατικής τάξης, κατεβάζοντας το βιοτικό της επίπεδο στο αντίστοιχο της Ανατολικής Ευρώπης. Απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας, κρατώντας τεχνητά υποτιμημένη την εργατική δύναμη, με συνεχείς μειώσεις μισθών, έως ότου διαλυθεί και η παραμικρή συλλογικότητα της εργατικής τάξης.
Η σωτηρία του ελληνικού λαού είναι στην αντίσταση της εργατικής τάξης σε αυτά τα μέτρα μέσα από μαχητικές κινητοποιήσεις.
Απαιτούμε:
Κρατικοποίηση των τραπεζών-εθνικό νόμισμα-ενεργοποίηση άμεσα της αγροτικής παραγωγής και των κλειστών εργοστασίων-κρατικοποίηση βασικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, οδικό δίκτυο) καθώς και της βαριάς βιομηχανίας (ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, Αλουμίνιο κ.ά.)-διατίμηση στα είδη πρώτης ανάγκης. Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, επιστρατεύοντας τη δύναμη που δείξαμε στις 5 του Ιούλη.

Χρήστος Χατζής