Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Προς οριστική ισοπέδωση των συντάξεων

Τα νέα σχέδια για το ασφαλιστικό ισοδυναμούν με 
επιβολή ευθανασίας στους απόμαχους της εργασίας
Μια νέα επίθεση στη δημόσια ασφάλιση αποτελεί εδώ και καιρό στόχο των ντόπιων και ξένων εκμεταλλευτών και από τα καίρια σημεία στα οποία υποτάχτηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιούλιο. Ήδη έχει εφαρμοστεί για τους νυν συνταξιούχους μια νέα μείωση, με την αύξηση από 4% σε 6% των εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας. 
 
Οι βασικοί άξονες της επίθεσης συνοψίζονται ως εξής: α) στην εξαφάνιση της επικουρικής σύνταξης
μέσω της εφαρμογής ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα ασφαλιστικά ταμεία (κάθε ταμείο δηλαδή θα δίνει επικουρική σύνταξη μόνο αν διαθέτει πλεόνασμα, πράγμα σπάνιο, αν όχι απίθανο), β) στην οριζόντια μείωση της σύνταξης από 10% έως και 45% μέσω της μεγάλης μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης του μισθού και της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της (με βάση το σύνολο των αποδοχών του εργάσιμου βίου και όχι την τελευταία πενταετία), γ) στην επέκταση των συνταξιοδοτικών ορίων στα 67 χρόνια, με παράλληλη μείωση 16% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης, δ) στην επέλαση της ιδιωτικής ασφάλισης (επαγγελματικά ταμεία κ.λπ.), για όσους βέβαια έχουν να πληρώσουν και ε) στη σταδιακή ενοποίηση των τριών βασικών ταμείων (ΙΚΑ-μισθωτοί, ΟΓΑ-αγρότες, ΟΑΕΕ-επαγγελματίες). Το τελευταίο αποτελεί στόχο με βαθύτερο αντιδραστικό κοινωνικό περιεχόμενο. Θέλουν να διαλύσουν την εργατική τάξη, που είναι ο βασικός ιστορικός και πρακτικός στυλοβάτης της κοινωνικής ασφάλισης, μέσα στη μικροαστική.
Τους στόχους αυτούς διατύπωσε ο νέος εγκέφαλος αυτών των σχεδίων Σάββας Ρομπόλης, στέλεχος της ΠΑΣΟΚικής ΓΣΕΕ και τώρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να σωθούν τα ταμεία! Την πολιτική της αστικής τάξης εδώ και 25 χρόνια που τα διαλύει, τα μνημόνια, την ανεργία, την αποβιομηχάνιση, τη φτηνή, ελαστική και εισαγόμενη εργασία, όλ’ αυτά θα πρέπει να τα δεχτούμε ως δεδομένα!
Η σωτηρία της κοινωνικής ασφάλισης αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πάλης της ελληνικής εργατικής τάξης για την ίδια της την ύπαρξη. Και η σωτηρία αυτή βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά της χέρια. Όλες οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων αποδεικνύουν ότι η μεγαλοαστική τάξη έχει βάλει σαν σκοπό τελειωτικό την εξόντωσή μας. Με θάρρος, σωστή οργάνωση και δυναμικό αγώνα μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Σ. Κρόκος