Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Τι κρύβεται πίσω από το θέμα με τα Θρησκευτικά

Όταν ο σημερινός παρηκμασμένος καπιταλισμός προάγει την 
«πολυπολιτισμικότητα», την «ανεξιθρησκεία», την «ανοχή στο
 διαφορετικό» κ.λπ., πάντα κάτι βρώμικο υπάρχει από πίσω
Η νέα υφυπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, κλασική εκπρόσωπος της μικροαστικής διανόησης του ΣΥΡΙΖΑ, στις πρώτες δηλώσεις της ασχολήθηκε με το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία και την ευκολότερη απαλλαγή από αυτό. Είναι δεδομένο ότι πίσω από τέτοιες «προοδευτικές» διακηρύξεις κρύβονται τα υπαρκτά εδώ και χρόνια σχέδια των καπιταλιστών για την αλλαγή του ελληνικού πληθυσμού και τη μετατροπή του σε ασιατικό.
Η θρησκεία γενικά έπαιζε και παίζει αντιδραστικό ρόλο στην κοινωνία. Στη συγκεκριμένη κατάσταση που έχουμε μπροστά μας ισχύουν τα εξής: ο ελληνικός λαός είναι συνδεδεμένος, με τον όποιο τρόπο το βλέπει κανείς, στην ιστορική του πορεία με την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία. Από τη στιγμή που η αστική τάξη θέλει να απαλλαγεί απ’ αυτόν, της είναι πολύ λιγότερο χρήσιμη και η συγκεκριμένη θρησκεία ως μέσο υποταγής του συγκεκριμένου λαού. Εκεί βρίσκεται η ουσία της «αντι-θεοκρατικής» και «αντι-κληρικαλικής» διάθεσης που δείχνουν κατά καιρούς διάφοροι εκπρόσωποι του συστήματος.

Όσον αφορά την κατάργηση των Θρησκευτικών στα σχολεία, αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, στη βάση των πραγματικών συμφερόντων του και της πολιτικής του συνείδησης. Το εργατικό κίνημα δεν είναι υποχρεωμένο από τη μεριά του να υποστηρίζει, έστω και έμμεσα, τα πλέον ύπουλα αστικά σχέδια, όπως εκφράζονται και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο όνομα μιας γενικά προοδευτικής κατεύθυνσης. Ούτε είναι λύση η λεγόμενη «θρησκειολογία». Πίσω απ’ αυτήν προωθείται ουσιαστικά η προπαγάνδιση θρησκειών οι οποίες ιστορικά είναι πολύ πιο σκοταδιστικές από το χριστιανισμό και τώρα παίζουν έναν ιδιαίτερο αντιδραστικό ρόλο (βλ. ισλαμισμός). Οι διάφοροι εκπρόσωποι του συστήματος, άλλωστε, παρά τον «αντιθρησκευτικό» τους οίστρο, δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή στον ισλαμισμό, ακριβώς γιατί είναι η θρησκεία των πρωτόγονων μαζών με τις οποίες οι καπιταλιστές θέλουν να αντικαταστήσουν τον ελληνικό λαό.
Τέτοιου είδους λογικές χρησιμοποιούνται ως μια «προοδευτική» μάσκα της αντιδραστικής πολιτικής κυβέρνησης και άρχουσας τάξης, στην εκπαίδευση και γενικότερα, γι’ αυτό και όσοι θέλουν να λέγονται πρωτοπορία του ελληνικού λαού δεν μπορούν να ξεγελιούνται.


Σ. Κρόκος