Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

«Πράσινοι» καπιταλιστές και Κρητική αντίσταση


Από τις πρόσφατες δυναμικές κινητοποιήσεις των Κρητικών ενάντια στα
 αιολικά πάρκα των πολυεθνικών
Μια ακόμη σημαντική νίκη ενάντια στις πολυεθνικές της «πράσινης ενέργειας» που εποφθαλμιούν τις βουνοκορφές της Κρήτης πέτυχαν οι κάτοικοι του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Το πρωί του Σαββάτου 3/10 έστησαν μπλόκα για να σταματήσουν πέντε βαρέα οχήματα και δύο γερανούς που θα διαπλάτυναν το δρόμο για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες. Σε χρόνο ρεκόρ συγκεντρώθηκε κόσμος από την περιοχή, καθώς και τα μέλη του δικτύου κατά των ΒΑΠΕ, και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Από την Κρήτη μέχρι τις Σκουριές, δεν σκύβουμε κεφάλι, σηκώνουμε γροθιές», ανάγκασαν τους εργολάβους να πάρουν το δρόμο της επιστροφής. Ωστόσο, τα μπλόκα έφτασαν μέχρι τα Χανιά, οπότε το Ηράκλειο ήταν μονόδρομος. Οι κάτοικοι τους οδήγησαν «καροτσάκι» μέχρι εκεί, ώστε να βεβαιωθούν ότι θα μπουν στο πλοίο. Εκεί, οι Ηρακλειώτες, που επίσης τους περίμεναν, ενώθηκαν με τους Ρεθυμνιώτες, μέχρι που τους έβαλαν στο καράβι με το αποχαιρετιστήριο σύνθημα «Τώρα στο πλοίο, τώρα στο πλοίο, την άλλη φορά καμένα και τα δύο».

Οι κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου είχαν προηγουμένως παλέψει δικαστικά για να μην μπουν οι ανεμογεννήτριες, που ήταν παράνομες, αφού θα στήνονταν 190 μέτρα από τα όρια του χωριού, ενώ ο νόμος θέτει σαν όριο τα 500 μέτρα. Στο δικαστήριο εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά καινούργια νομοθεσία υπέρ των εταιρειών και η απόφαση έκρινε εκπρόθεσμη την προσφυγή. Ουσιαστικά, είπαν στους κατοίκους «έχετε δίκιο, αλλά αργήσατε να μαζέψετε τα 4.000 ευρώ που χρειάζονταν για την προσφυγή»!
Δεν πρόκειται για παρεμπόδιση της «ανάπτυξης», αλλά υπεράσπιση του τόπου από τα ανεξέλεγκτα συμφέροντα των μεγαλοκεφαλαιοκρατών που σκοπεύουν να στήσουν 647 ανεμογεννήτριες σε 70 βουνοκορφές της Κρήτης, χωρίς να προσφέρουν θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα, πλήττοντας την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό για να παραγάγουν τυχαίο ρεύμα, που η ΔΕΗ υποχρεώνεται να αγοράσει πανάκριβα (210 ευρώ τη μεγαβατώρα). Το κόστος βαραίνει, φυσικά, τον καταναλωτή, ενώ οι εταιρείες επιδοτούνται μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Δυναμικές αντιδράσεις υπάρχουν τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις και στη Γερμανία, αφού τα αιολικά πάρκα αποδείχτηκαν και εκεί άχρηστα και καταστροφικά.
Σε αυτά τα σχέδια, οι κάτοικοι της Κρήτης απαντούν με καθημερινή περιφρούρηση και υπεράσπιση των βουνών τους, που κάποτε υπήρξαν πεδία μάχης και τώρα μνημεία αυτού του σπουδαίου αγώνα.


Στέλλα Χατζημιχελάκη