Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

TTIP Ένα παγκόσμιο υπερ-μνημόνιο

Η TTIP είναι ένας δούρειος ίππος ενάντια στα πιο στοιχειώδη
δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα στις 10 Οκτωβρίου ενάντια στην TTIP, να εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι αυτή η συμφωνία.
Βασικός στόχος της Συνθήκης της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Συναλλαγών και Επενδύσεων (TTIP) είναι να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζώνη «ελεύθερου εμπορίου» στον κόσμο, με την κατάργηση των τελωνειακών δασμών και τον δραστικό περιορισμό των διαφορετικών κανόνων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. Ήδη το γεγονός ότι πέπλο μυστικότητας περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία χαρακτηρίζεται ως «απειλή για το μέλλον της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
Μέσα από τη συμφωνία διακυβεύονται όχι μόνο οι κατακτήσεις των ευρωπαϊκών λαών στην υγεία, την ασφάλεια τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και το ίδιο το δικαίωμα ενός κράτους να νομοθετεί. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το investor-state dispute settlement (ISDS), το οποίο δίνει στις πολυεθνικές νομική ισχύ κρατών. Έτσι, θα μπορούν δικαστικά να ακυρώνουν νόμους που έχουν ψηφιστεί στα κοινοβούλια όταν αυτοί είναι ενάντια στα συμφέροντά τους. Αυτό σημαίνει την καθοριστική αποδυνάμωση της δυνατότητας της πολιτείας να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών της όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με ιδιωτικά συμφέροντα (π.χ. αύξηση κατώτατων μισθών, πυρηνική ενέργεια, μεταλλαγμένα, προσωπικά δεδομένα). Δηλαδή, η προστασία του καπιταλιστή θα αποτελεί το «δίκαιο του ισχυρότερου».

Συνοπτικά οι 10 απειλές από την TTIP: 1) Απειλή για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία. 2) Απειλή για τις δημόσιες υπηρεσίες. 3) Απειλή για τη διατροφική ασφάλεια. 4) Απειλή για το κλίμα και την καθαρή ενέργεια. 5) Απειλή για το περιβάλλον και τη γεωργία. 6) Απειλή για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. 7) Απειλή για τα προσωπικά δεδομένα. 8) Απειλή για τα φαρμακευτικά προϊόντα. 9) Απειλή για την ισότιμη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. 10) Απειλή για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών.
Πρόκειται, δηλαδή, ουσιαστικά για ένα υπερ-μνημόνιο, αφού οι κυβερνήσεις που θα προσχωρήσουν στη συμφωνία θα δεσμεύονται για τις αποφάσεις που θα παίρνουν στα κοινοβούλιά τους ανεξαρτήτως της πολιτικής των κομμάτων που θα εκλεγούν. Η συμφωνία αυτή πρέπει να καταδικαστεί, να αποτραπεί και να εμποδιστεί με την αντίσταση και τους αγώνες των λαών της Ευρώπης. Να είμαστε σε εγρήγορση, θα μας βρουν μπροστά τους!


Ματίνα Χελιδώνη