Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015

1 Οκτωβρίου: 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που διήρκεσαν όλο το μήνα έκαναν οι εργαζόμενοι στο τμήμα χαρτοποιίας της βιομηχανίας ΒΙΣ στον Βόλο, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των 8 απ’ τους 31 εναπομείναντες εργάτες.

2 Οκτωβρίου: Οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Βόλο έκαναν 4ωρη στάση εργασίας και μετά ανέστειλαν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις τους, απ’ τη στιγμή που η εργοδοσία μείωσε τις ημέρες της μηνιαίας υποχρεωτικής αργίας σε 8 από 13.

3 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι σε πέντε πτηνοτροφικά εργοστάσια της επιχείρησης «ΖΑΒΕΛ», ιδιοκτησίας Ζούρα, στη Θήβα έκαναν 24ωρη απεργία, διεκδικώντας την ανάκληση των απολύσεων, τα δεδουλευμένα τους και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

13 Οκτωβρίου: 24ωρη απεργία έγινε στο εργοστάσιο «FULGOR» στην Κόρινθο. Οι εργάτες διαμαρτυρήθηκαν για το θάνατο συναδέλφου τους σε εργατικό ατύχημα στις 9/10.

14 Οκτωβρίου: Εκπαιδευτικοί μόνιμοι (με δίωρη στάση εργασίας) και αδιόριστοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι Αττικής για τα χιλιάδες κενά των σχολείων και τους λιγότερους εφετινούς διορισμούς. Στις 20 Οκτωβρίου οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν και πάλι συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Κάποιοι από αυτούς έμειναν μέσα στο υπουργείο, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό. Την επόμενη ημέρα έγινε νυχτερινή συγκέντρωση στο πλαίσιο της συνάντησης αντιπροσωπείας με τον υπουργό. Οι αδιόριστοι απέσπασαν 218 προσλήψεις παραπάνω από τις προγραμματισμένες.


19 Οκτωβρίου: Οι λιμενεργάτες στις δύο προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων της ΣΕΠ στο Ικόνιο Περάματος (στην ουσία είναι αυτές που ανήκουν στους Κινέζους σταλινοκαπιταλιστές της COSCO) έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας διεκδικώντας: ένταξη στα βαρέα-ανθυγιεινά, κατάργηση του καθεστώτος του ανειδίκευτου εργάτη, βελτίωση στο μισθό και τα ωράρια, μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας.

Οι λιμενεργάτες του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ) έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία του οργανισμού, ξεκινώντας τον αγώνα τους ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού στους Κινέζους ιμπεριαλιστές. Συνέχισαν την επόμενη ημέρα με 24ωρη απεργία.

20 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αθήνα ενάντια στην κατάργηση του επικουρικού ταμείου και του εφάπαξ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και συνταξιούχοι.

21-22 Οκτωβρίου: Τετράωρες στάσεις εργασίας για δύο ημέρες έκαναν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στην Αθήνα διεκδικώντας προσλήψεις για να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Επαναμβανόμενες απεργίες για όλη την εβδομάδα έκαναν οι εργάτες της βιομηχανίας αλουμινίου «ALUSET» στα Μέγαρα για τα δεδουλευμένα τους και την ανάκληση απόλυσης συναδέλφου. Συνέχισαν την επόμενη εβδομάδα (27 και 30/10) με τετράωρες στάσεις εργασίας.

22 Οκτωβρίου: 48ωρη απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στο ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου Παίδων στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλες ελλείψεις του τμήματος έχουν τραγικές συνέπειες στην διάγνωση και τη θεραπεία των νοσούντων μικρών παιδιών.

Οι εργαζόμενοι φυσικοθεραπευτές των δημόσιων νοσοκομείων έκαναν 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, διεκδικώντας την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα και τη χορήγηση του ανάλογου επιδόματος.

Οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας έκαναν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου σε υποδομές και προσωπικό.

Οι εργάτες στις εργολαβίες της τεχνικής εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ» στην Αθήνα έκαναν 24ωρη απεργία διεκδικώντας δεδουλευμένα, σταθερά ωράρια και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Συνέχισαν με 48ωρη απεργία στις 24-25 του μήνα, δηλαδή Σαββατοκύριακο, που συνήθως εργάζονται.

30 Οκτωβρίου: Οι εργαζόμενοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.


Σ. Κρόκος