Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Αφορολόγητα τα υπερκέρδη των εφοπλιστών

Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος 
μεγαλώνει, οι εφοπλιστές θησαυρίζουν
και παραμένουν πάντα αφορολόγητοι
Δια στόματος Σόιμπλε, η Γερμανία δεν δίστασε πρόσφατα να αφήσει κατά μέρος τη διπλωματία και να ξεμπροστιάσει την κυβέρνηση Τσίπρα ότι φορολογεί τους «φτωχούς εργαζόμενους» και αφήνει στο απυρόβλητο τους εφοπλιστές. Φυσικά, δεν το έκαναν γιατί τους πήρε ο πόνος για εμάς. Την εξήγηση για την ασφάλεια που νιώθει το εφοπλιστικό κεφάλαιο στην αγκαλιά του ελληνικού αστικού κράτους τη δίνουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές στην Ετήσια Έκθεσή τους για το 2014-15.

Μόλις το 2014, όπου είχαμε μια από τις μεγαλύτερες υφέσεις, ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε κι άλλο, αντιπροσωπεύοντας το 17% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε τόνους μεταφερόμενου φορτίου (dwt). Παράλληλα, στο
τέλος του 2014, οι παραγγελίες καινούργιων πλοίων ήταν 377, δηλαδή, αύξηση του στόλου κατά 9,7% σε αριθμό πλοίων ή 13,12% σε χωρητικότητα. Λίγο πριν το τέλος του 2015, τα πλοία υπό ελληνική σημαία είναι 4.909, όμως στο ελληνικό νηολόγιο είναι εγγεγραμμένα περίπου 800 μόλις. Τα γενικά χαρακτηριστικά του ελληνόκτητου στόλου είναι όχι μόνο ότι αυξήθηκε η μέση χωρητικότητα των πλοίων αλλά και ότι μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας τους, με σημαντικότερη τη μείωση της ηλικίας στα πλοία άνω των 20.000 κόρων.

Παρ’ όλη αυτή την άνθηση, οι εφοπλιστές δεν συνεισέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό περισσότερα από 14 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που για τους Έλληνες ναυτικούς μόνο η επιπλέον φορολογία, από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ ετησίως! Με άλλα λόγια, για το ελληνικό αστικό κράτος οι εφοπλιστές θεωρούνται φτωχότεροι από τους υπαλλήλους τους, ναυτικούς! Ακόμα και η εθελοντική εισφορά που είχαν συμφωνήσει να δώσουν οι εφοπλιστές τα προηγούμενα χρόνια, η οποία ήταν και ιδιαίτερα χαμηλή, τελικά έμεινε στα χαρτιά!

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο επί «αριστερής» κυβέρνησης Τσίπρα συνεχίζει να απολαμβάνει σχεδόν πλήρους φοροαπαλλαγής, ενώ για τους εργαζόμενους έχουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, βαριά φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης, σε αντιδιαστολή με το αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο, ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης! Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι θα απαντήσουμε σε αυτό τον ταξικό πόλεμο εις βάρος μας. Τότε οι θάλασσες θα φανούν μικρές για να κρύψουν τον πλούτο που μας έκλεψαν.

Θωμάς Θαλασσινός