Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΤΙΜΟΥΜΕ την εξέγερση του Πολυτεχνείου

- Στις 17 Νοεμβρίου φέτος συμπληρώνονται 42 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση που αποτέλεσε την κορύφωση της αντιστασιακής δράσης του ελληνικού λαού ενάντια στη δικτατορία.
Είναι αίσχος να καπηλεύονται το Πολυτεχνείο 
αυτοί που τότε το συκοφαντούσαν


- Η δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου 1967 ήταν ουσιαστικά μια δικτατορία των εφοπλιστών, καθώς αυτοί ήταν οι πραγματικοί στυλοβάτες της Χούντας των στρατοκρατών. Ο Στρατής Ανδρεάδης, ο επικεφαλής τότε του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ήταν ο πραγματικός πολιτικός αρχηγός της δικτατορίας, αυτός που καθόριζε την εξωτερική και οικονομική της πολιτική. Γι’ αυτό και μετά την πτώση της Χούντας, το εγκληματικό εφοπλιστικό κεφαλαίο πετάχτηκε έξω από τη χώρα και οι επιχειρήσεις του αρχηγού τους (όπως η Εμπορική Τράπεζα) δημεύτηκαν από το ελληνικό κράτος. Σήμερα, 42 χρόνια μετά, οι εφοπλιστές, με το μανδύα του «δημοκρατικού», όχι μόνο έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, αλλά έχουν επιβάλει ξανά την εσωτερική και εξωτερική πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων.

- Οι Κομμουνιστές-Τροτσκιστές από την πρώτη ημέρα της δικτατορίας μπήκαν στον αγώνα. Ίδρυσαν τη μαχητικότερη και μαζικότερη αντιδικτατορική οργάνωση, τις «Δημοκρατικές Επιτροπές Αντίστασης», και με επικεφαλής τον αείμνηστο σύντροφο και δάσκαλό μας Γιάννη Βερούχη έγραψαν ηρωικές σελίδες αντίστασης. Κατά την επτάχρονη δικτατορία, πολλοί Τροτσκιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν (η δίκη των 38 των ΔΕΑ), βασανίστηκαν φρικτά, ή αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν στο εξωτερικό. Αλλά ακόμα και όταν η Ασφάλεια κατόρθωσε να χτυπήσει τα ΔΕΑ, πολλοί ήταν οι Τροτσκιστές που συμμετείχαν και έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

- Ο τριήμερος εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει δυστυχώς καταντήσει σήμερα ένα πανηγύρι της ΚΝΕ και διαφόρων ψευτοεπαναστατών. Η σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ έχει μάλιστα επιβάλει την τρομοκρατία της στον εορτασμό της επετείου, καθώς ελέγχει σχεδόν απόλυτα τους χώρους του Πολυτεχνείου, με τη συνδρομή των γνωστών τραμπούκων της. Η στάση της αυτή είναι μια ύβρις στους νεκρούς της εξέγερσης, οι οποίοι πάλεψαν για να έχει ο καθένας το δικαίωμα να σκέφτεται και να εκφράζεται ελεύθερα. Σήμερα καπηλεύονται την εξέγερση αυτοί που τότε όχι μόνο είχαν ταχθεί κατά της κατάληψης του Πολυτεχνείου, αλλά και συκοφάντησαν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου ως «προβοκάτορες»...

Μ. Σάκος