Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ COCA COLA ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ

Η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας είναι τα πιο δυνατά όπλα της τάξης μας


220 εργάτες στην Ισπανία τα έβαλαν με έναν κολοσσό… και νίκησαν!
Η είδηση σκόρπισε χαρά σ’ όλους τους εργάτες και τους καταπιεζόμενους όπου γης: Νίκη των 220 εργατών της Coca-Cola στην Ισπανία, επιστρέφουν στις δουλειές τους! Την εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης, σε μια χώρα με 20% ανεργία, δηλαδή 5 εκατομμύρια ανέργους, με αντίπαλο έναν από τους ισχυρότερους πολυεθνικούς οικονομικούς κολοσσούς, οι εργάτες νίκησαν! 220 εργάτες, με τον επίμονο και συνεχόμενο επί 21 μήνες αγώνα τους, έδειξαν τον δρόμο
στην εργατική τάξη όλης της Ευρώπης. Επιστρέφουν στις δουλειές τους νικητές. Ακύρωσαν τις διαθέσεις της ηττοπάθειας και της απαισιοδοξίας, ότι οι αγώνες σε περιόδους οικονομικής κρίσης και αυξημένης ανεργίας δεν μπορούν να νικήσουν. Μπορούν, αρκεί να υπάρχει τόλμη, θέληση και υπομονή!

Το 2014 στο εργοστάσιο εμφιάλωσης της Coca-Cola κοντά στην Μαδρίτη, ανακοινώθηκαν 1.250 απολύσεις. Οι περισσότεροι εργάτες αποδέχτηκαν την απόφαση, όμως 220 από αυτούς ξεκίνησαν έναν άνισο αγώνα ενάντια στην εταιρεία. Κατασκήνωσαν έξω από το εργοστάσιο και ξεκίνησαν καμπάνια που προωθούσε το μποϋκοτάζ στα προϊόντα της Coca-Cola, με βασικό σύνθημα: «Αν η Μαδρίτη δεν φτιάχνει πλέον Coca-Cola, η Μαδρίτη δεν πίνει πια Coca-Cola». Η καμπάνια πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η Ισπανία της κρίσης, των κατασχέσεων των σπιτιών από τις τράπεζες και των εκατομμυρίων ανέργων υποστήριξε θερμά τον αγώνα των εργατών, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του αναψυκτικού να πέσουν κατακόρυφα. Τελικά, οι εργάτες δικαιώθηκαν – το δικαστήριο πήρε απόφαση υπέρ τους, δίνοντάς τους το δικαίωμα να γυρίσουν στις δουλειές τους.

Αυτή η εξέλιξη είναι μια απόδειξη ότι η εργατική τάξη αφυπνίζεται. Η εργατική τάξη συνειδητοποιεί τη δύναμή της και μπαίνει πια στον πραγματικό της ρόλο. Το ρόλο που τη θέλει να είναι αυτή που με τη δύναμη της θα τραβήξει όλη την κοινωνία από το σημερινό τέλμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ό,τι σκοτεινό και να επιστρατεύσει το σύστημα για να σταθεί έστω και προσωρινά στα πόδια του, η δυναμική και η ορμητικότητα της νέας πραγματικότητας που τώρα ξεκινάει θα το τσακίσει. 220 εργάτες στάθηκαν στα πόδια τους, πολέμησαν ενάντια σε ένα καπιταλιστικό μεγαθήριο και νίκησαν. Συνειδητοποίησαν το δίκιο τους, τη δύναμή τους και κατάφεραν να ενώσουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μαζί τους. Δεν στηρίχτηκαν σε επίδοξους «σωτήρες», δεν ανέθεσαν την ευθύνη της ζωής τους σε άλλους, όπως «φωτισμένους» συνδικαλιστές και πολιτικούς. Υπερασπίστηκαν τη δουλειά τους, υπερασπίστηκαν την τάξη τους. Με επιμονή, με θάρρος και συνέπεια, στοιχεία που εκ των πραγμάτων διαθέτει η εργατική τάξη. Το παράδειγμά τους ακολουθούν και άλλοι κλάδοι στην Ισπανία. Σειρά έχουν οι εργαζόμενοι στην ισπανική Vodafone και την Telefonica.

Στη χώρα μας τώρα, οι εργαζόμενοι της Coca-Cola στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε αντίστοιχη κινητοποίηση, εξαιτίας της μεταφοράς του εργοστασίου στη Βουλγαρία από τον Οκτώβριο του 2013. Καλούν κι αυτοί σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της 3E (Coca-Cola, Amita, Fanta, νερό Αύρα). Η νίκη τους είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι πρέπει να υποστηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα τους, μποϋκοτάροντας τα προϊόντα της εταιρείας, δίνοντας έτσι δύναμη στον αγώνα τους. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κοινωνικοί αγώνες κρίνονται ακόμα και από απλά πράγματα της καθημερινότητας, όπως από το τι καταναλώνουμε. Αυτό σημαίνει μια συνειδητή στάση ζωής σε όλα τα επίπεδα, επικεντρωμένη στην αλληλεγγύη και την υπεράσπιση της τάξης μας.

Σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, μια τιτάνια αναμέτρηση έχει ξεκινήσει. Με οργανωμένους και καλά προετοιμασμένους αγώνες, βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις, την ενότητα και την αλληλεγγύη της τάξης μας, με τόλμη, πρωτοτυπία και φαντασία στις μεθόδους πάλης που επιλέγουμε, μπορούμε να τσακίσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Μαρία Καράβολα