Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015

Συνέχεια κινητοποιήσεων από τον προηγούμενο μήνα: Οι εργάτες της χαρτοποιίας ΒΙΣ στο Βόλο Μαγνησίας συνέχισαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους όλο το μήνα, διεκδικώντας την επιστροφή 31 απολυμένων συναδέλφων τους.

1 Νοεμβρίου: Οι εμποροϋπάλληλοι της χώρας έκαναν την 24ωρη απεργία τους ενάντια στην κατάργηση μιας ακόμα κυριακάτικης αργίας.

2 Νοεμβρίου: Οι 42 εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» στο Ηράκλειο Κρήτης ξεκίνησαν αποκλεισμό του εργοταξίου, που κράτησε όλο το μήνα. Δεκδικούν την παραμονή τους στη δουλειά με αποδοχές που θα έχουν ως βάση τον παλαιό βασικό μισθό των 751 ευρώ. Η εργοδοσία επιχειρεί να τους απολύσει για να πάρει άλλους, με βάση τον «μνημονιακό» μισθό των 586 ευρώ.


3 Νοεμβρίου: 3ωρη στάση εργασίας έγινε από τους εργαζόμενους των μέσων σταθερής τροχιάς στις συγκοινωνίες της Αθήνας ενάντια στις σχεδιαζόμενες νέες αντεργατικές αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς. Στις 25/11 έκαναν τρίωρη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ).

Οι ναυτεργάτες της ακτοπλοΐας έκαναν τετραήμερη απεργία σε όλα τα λιμάνια της χώρας διεκδικώντας να μη μειωθούν οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων και να μην «απελευθερωθεί» το νομικό καθεστώς που τους κρατάει στα πλοία, καθώς και να διασωθεί το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

4 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία «UNIFY» στην Αθήνα έκαναν 4ωρη στάση εργασίας ενάντια στις πέντε απολύσεις που ανακοίνωσε η εργοδοσία.

5 Νοεμβρίου: Οι εργάτες των πτηνοτροφείων «ΖΟΥΡΑ» σε Εύβοια και Βοιωτία ξαναξεκίνησαν κινητοποιήσεις (απεργίες, στάσεις εργασίας) για τα δεδουλευμένα τους τεσσάρων μηνών, την ανάκληση απολύσεων, τη λήψη μέτρων ασφαλείας και υγιεινής. Στις 14/11 η απεργία μετατράπηκε σε διαρκής, ενώ μπήκαν στον αγώνα και οι εργάτες του εργοστασίου του ομίλου «ΧΑΡΜΑ» στη Θεσσαλονίκη, όπου όμως η απεργία χτυπήθηκε με επέμβαση των ΜΑΤ. Συνελήφθησαν απεργοί εργάτες και συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Ποτών-Γάλακτος-Τροφίμων και οι υπόλοιποι εργάτες υποχρεώθηκαν να μπουν στη δουλειά. Οι εργάτες στα εργοστάσια της Εύβοιας και της Βοιωτίας συνεχίζουν την απεργία.

Οι εργάτες της εταιρείας «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» στα Γιάννενα ξεκίνησαν απεργία διαρκείας ενάντια στις απολύσεις της εργοδοσίας και τις μειώσεις μισθών. Στις 11/11 η απεργία χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ, ενώ υπήρξαν οχτώ συλλήψεις εργατών. Οι εργάτες συνέχισαν τον αγώνα τους μέχρι τις 18 του μήνα, οπότε η εργοδοσία αποδέχτηκε το αίτημα της ανάκλησης των απολύσεων.

12 Νοεμβρίου: Μαζικότατες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα έγιναν στο πλαίσιο μιας ακόμα 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, της πρώτης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική εργατική τάξη δείχνει αποφασιμένη να παλέψει για την επιβίωσή της κόντρα στις κυβερνήσεις των μνημονίων της εξόντωσης.

17 Νοεμβρίου: Οι εργάτες του εργοστασίου της Coca Cola στον Βόλο ξεκίνησαν απεργία με κατάληψη που κράτησε 10 ημέρες (27/11). Παλεύουν για να μην κλείσει άλλο ένα εργοστάσιο της επιχείρησης.

19 Νοεμβρίου: Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας έκαναν οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα προγράμματα των δήμων για την πληρωμή τους και τα δικαιώματά τους. Επανέλαβαν τις κινητοποιήσεις στις 26/11.

23 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στην κατασκευή της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας έκαναν 24ωρη προειδοποιητική απεργία διεκδικώντας να πληρώνονται στην ώρα τους.

Οι 100 εργάτες των ορυχείων στην Αχλάδα Φλώρινας (εταιρείες ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ) ξεκίνησαν απεργία διαρκείας για την ανάκληση 6 απολύσεων και 35 διαθεσιμοτήτων που ανακοίνωσε η εργολαβία.

Οι εργάτες της γαλακτοβιομηχανίας «ΡΟΔΟΠΗ» στην Ξάνθη έκαναν 3ωρη στάση εργασίας για δύο νέες απολύσεις που ανακοινώθηκαν.

26 Νοεμβρίου: Οι εργαζόμενοι στο «Δρομοκαΐτειο» ψυχιατρικό ίδρυμα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του στο πλαίσιο 3ωρης στάσης εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη απαξίωση, συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου και του δημόσιου συστήματος υγείας.


Σ.Κ.