Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Φόρος στο κρασί Ένα χτύπημα στην εγχώρια παραγωγή

Το σαμποτάζ στην παραγωγή από το εγκληματικό μνημονιακό
 σύστημα είναι πλέον ξεκάθαρο
Καμώνεται πως εξακολουθεί να φορά τον «αριστερό» φερετζέ της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επειδή κατόρθωσε να αποφύγει το 23% Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όμως, τη «νύφη» πλήρωσε το κρασί, με οριζόντια φορολόγηση 0,40 ευρώ ανά λίτρο, που αργότερα «εξορθολόγησαν» μειώνοντάς το στα 0,20 ευρώ.
Δεν υπάρχει προηγούμενο οινοπαραγωγού χώρας, που μάλιστα στέκεται ψηλά στη διεθνή αγορά, να φορολογεί έτσι ένα προϊόν που στηρίζει την ίδια της την οικονομία! Η οριζόντια φορολόγηση ανά λίτρο κρασιού είναι προφανές πως επιβαρύνει τα φτηνότερα κρασιά, που όμως είναι και εκείνα που μπορούν να γευτούν τα εργατικά νοικοκυριά. Σε ένα κρασί των 2,5 ευρώ τα 0,20 ευρώ αντιστοιχούν σε φόρο 8%, ενώ σε ένα κρασί των 50 ευρώ σε 0,4%, δηλαδή 20 φορές χαμηλότερο!

Γνωρίζουμε ότι η κάθε αστική τάξη προστατεύει τον εαυτό της έναντι όλων των υπολοίπων, φορολογώντας τα προϊόντα που την ανταγωνίζονται. Σε επίπεδο Ε.Ε. αυτό γινόταν υποτίθεται με ένα πνεύμα εσωτερικής «συνεργασίας», τηρώντας ισορροπίες, κυρίως εις βάρος των αμερικανικών και κινεζικών προϊόντων. Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όμως, τα τελευταία χρόνια, και ιδίως με την πολιτική των μνημονίων, ουσιαστικά εφαρμόζεται ένας προστατευτισμός εις βάρος των ελληνικών προϊόντων, με τη συνέργεια μάλιστα των ελληνικών κυβερνήσεων. Κάθε ελληνικό προϊόν, από όποια εναπομείνασα παραγωγική δραστηριότητα, φορολογείται βαριά, προς όφελος των ξένων παραγωγών και των αντίστοιχων αστικών τάξεων.
Αυτό αποδεικνύει ακόμα περισσότερο και η σχετική απόφαση που υπογράφηκε για την εισαγωγή τυνησιακού λαδιού από την Ε.Ε., με πρόσχημα «ανθρωπιστικούς λόγους», λίγες μόλις μέρες μετά την ελαιοκομιδή! Η ακρίβεια στη στόχευση και στις δύο περιπτώσεις μοιάζει σχεδόν με την ικανοποίηση «μαφιόζικου συμβολαίου». Εφαρμόζεται οικονομική ασφυξία στην εσωτερική παραγωγή, για να προκληθεί μια καταστροφή που θα αφήσει διαθέσιμη αγορά προς όφελος των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών αστικών τάξεων.
Κάθε μέτρο που χτυπάει την ελληνική παραγωγή, είτε έμμεσα είτε άμεσα, πρέπει να καταργηθεί και, αντίθετα, πρέπει να ενισχυθούν τα ελληνικά προϊόντα, με πολιτικές που θα προκύψουν από κοινές επιτροπές παραγωγών-εργατών και προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του εργαζόμενου ελληνικού λαού.


Θωμάς Θαλασσινός