Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Διεθνή Νέα

ΗΠΑ: 3.300 εργάτες της βιομηχανίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Nexteer στο Σάγκινοου του Μίσιγκαν κατέβηκαν σε απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, αρνούμενοι να αποδεχθούν τη συμφωνία που έχει κάνει η ομοσπονδία τους (UAW) με την εργοδοσία και η οποία προβλέπει νέες μειώσεις μισθών, συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και περαιτέρω «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων. Παρόμοια απεργία πραγματοποιήθηκε και στο εργοστάσιο της Kohler στο Ουισκόνσιν. Και οι δύο απεργίες χτυπήθηκαν ευθέως από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Στις 30 Δεκεμβρίου
, ύστερα από 27 ημέρες απεργίας, επέστρεψαν στις δουλειές τους οι εργάτες δύο εργοστασίων της Coca Cola στην περιοχή του Σικάγου, έχοντας κερδίσει μισθολογικές αυξήσεις.

Κίνα: Στις 4 Δεκεμβρίου η αστυνομία συνέλαβε στην Καντώνα 7 συνδικαλιστές που έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο σε μια σειρά από απεργίες στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Το 2015 οι απεργίες και εργατικές διαδηλώσεις στην Κίνα διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2014. Η άνοδος των εργατικών αγώνων έγινε ακόμα πιο εμφανής μετά την κατάρρευση του κινεζικού χρηματιστηρίου τον Αύγουστο, που σηματοδότησε τη χειροτέρευση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Φινλανδία: Στις 30 Νοεμβρίου έληξε η απεργία διαρκείας που είχαν ξεκινήσει στις 19 του ίδιου μήνα οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι της χώρας. Μπροστά στην απειλή του συνδικάτου των μεταφορών να μπλοκάρει τα γράμματα από το εξωτερικό στα λιμάνια, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ταχυδρομικούς, η διοίκηση των Ταχυδρομείων συμφώνησε να προχωρήσει σε αυξήσεις, με αντάλλαγμα να επιτραπεί «περιορισμένη» χρήση εξωτερικών υπαλλήλων.

Ιταλία: Σε 24ωρη απεργία με μεγάλη συμμετοχή κατέβηκαν στις 17 Δεκεμβρίου οι υγειονομικοί της χώρας, γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες περικοπές στο χώρο της υγείας. Προετοιμάζεται νέα, 48ωρη απεργία για τον Ιανουάριο.

Βέλγιο: Σε 48ωρη απεργία κατέβηκαν οι σιδηροδρομικοί στις 5 και 6 Ιανουαρίου, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να περικόψει θέσεις εργασίας αλλά και δαπάνες και υποδομές στους σιδηροδρόμους, για λόγους «ανταγωνιστικότητας».

Αργεντινή: Σε γενική απεργία κατέβηκαν στις 29 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα της χώρας, καθώς η νέα κυβέρνηση, υπό τον νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι, πριν καλά καλά αναλάβει την εξουσία, προχωρά σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.


Από τη σύνταξη