Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

ΟΧΙ στην αύξηση των εισιτηρίων

Πανάκριβα εισιτήρια, μειωμένα δρομολόγια, ελλείψεις προσωπικού:
 αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς από το 1,20 στο 1,40 ευρώ προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο που θα πλήξει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, καθώς αυτοί είναι που χρησιμοποιούν πιο συχνά τις αστικές συγκοινωνίες. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο να χτυπήσει όλο το φάσμα της ζωής της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Η κοινωνική αναλγησία της δεν έχει όριο…
Το νέο αυτό χαράτσι μάλιστα παρουσιάστηκε ως «αναγκαίο» επειδή, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Σπίρτζης, «ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές από το 13% στο 23%»! Μα, ο ΦΠΑ  δεν ανέβηκε μόνος του… αλλά η ίδια αυτή κυβέρνηση τον αύξησε με το 3ο βάρβαρο Μνημόνιο το καλοκαίρι!

Η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων γίνεται –υποτίθεται– και για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα του ΟΑΣΑ. Όμως, είναι πασίγνωστο ότι σε όλον τον κόσμο οι αστικές συγκοινωνίες επιδοτούνται από το κράτος προκειμένου να υπάρχει φθηνή μετακίνηση των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα, για τα όποια ελλείμματα ευθύνονται οι αστικές κυβερνήσεις αφ’ ενός γιατί δεν ακολούθησαν μια πολιτική στήριξης των δημόσιων συγκοινωνιών αλλά και επειδή ανάγκαζαν τους συγκοινωνιακούς φορείς να δανείζονται αφειδώς χρήματα από τις τράπεζες, μια επιλογή που εξυπηρετούσε μόνο τα συμφέροντα των τραπεζιτών.
Η επικείμενη αύξηση του εισιτηρίου σε καμία περίπτωση δεν θα μειώσει τα ελλείμματα, γιατί πολύ απλά θα μειωθεί κι άλλο η επιβατική κίνηση. Από τη μία η ήδη υπάρχουσα κατάσταση διάλυσης των συγκοινωνιών (παλαιωμένος στόλος, μειωμένο προσωπικό, περικοπές στα δρομολόγια κ.λπ.) που έχει ως αποτέλεσμα να περιμένει πλέον κανείς αρκετή ώρα για να πάει στον προορισμό του και από την άλλη η πτώση της τιμής της βενζίνης θα σπρώξουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο στη μετακίνηση με τα ΙΧ τους.
Λέμε όχι στην αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ και, αντίθετα, απαιτούμε τη μείωση της τιμής τους. Δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχους. Πραγματική στήριξη των δημόσιων συγκοινωνιών, με δημόσιες επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού.


Μ. Σάκος