Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Οι δικηγόροι, όπως και οι άλλοι αυτοαπασχολούμενοι, πρέπει και 
μπορούν να βρουν μια κοινή γλώσσα με την εργατική τάξη, 
ενάντια στην πολιτική που δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιβίωσης 
ούτε στους μεν ούτε στους δε…

●          Η Ελλάδα, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν από τις χώρες του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά επιστημόνων σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Η πληθώρα αυτή των επιστημόνων είχε σαν αποτέλεσμα, βάσει του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, οι αμοιβές τους ως ελευθέρων επαγγελματιών να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την καθημερινή πείρα όλοι γνωρίζουμε ότι ο κάθε Έλληνας είχε το δικηγόρο, το γιατρό ή το φαρμακοποιό της εμπιστοσύνης του, τον οποίο μπορούσε να συμβουλεύεται δωρεάν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και με τον οποίο διατηρούσε σχεδόν φιλικές σχέσεις. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες υπερχρεωμένοι συμπολίτες μας κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους χάρη στις φιλότιμες και αντί συμβολικού τιμήματος προσπάθειες των χιλιάδων μικρών και μεσαίων δικηγόρων της χώρας.

Ένας από τους στόχους των Μνημονίων είναι να τσακίσει όλη αυτή τη μάζα των επιστημόνων, να τους πετάξει έξω από τη χώρα ή έξω από το επάγγελμά τους, να στερήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών από τις υπηρεσίες τους και εν τέλει να μετατρέψει τους πολίτες σε δούλους, χωρίς νομική, ιατρική και εν γένει επιστημονική υποστήριξη, πλήρως υποταγμένους στην αυθαιρεσία του μεγάλου κεφαλαίου.

●          Για να πετύχουν την εξόντωση των επιστημόνων, τα Μνημόνια τους έχουν καταφέρει αλλεπάλληλα πλήγματα: ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ, φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ, προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος 75% κ.ο.κ. Τώρα, τη στιγμή που ήδη δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες (κυρίως γιατροί και απόφοιτοι Πολυτεχνείου) έχουν μεταναστεύσει εκτός Ελλάδας, έρχεται το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό να δώσει τη χαριστική βολή.
Με τελείως λαϊκίστικα επιχειρήματα, προωθείται ένα σχέδιο που επιβάλλει την πληρωμή του 38% του εισοδήματος για ασφαλιστικές εισφορές. Με απλά λόγια, από το εισόδημά του, ο επιστήμονας επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώνει τουλάχιστον 26% φόρο + 38% ασφάλιση = 64%, που στην πραγματικότητα, μαζί με όλες τις άλλες επιβαρύνσεις, θα φτάνει έως και το 90%. Πέραν του ότι αυτό είναι καταφανώς εξοντωτικό, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τους ευρωλάγνους ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα το συνολικό αυτό άθροισμα δεν ξεπερνάει το 40%, το δε αντίστοιχο ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών είναι μονοψήφιο (αντί του 38%).
Είναι δε ψέματα ότι το νομοσχέδιο δήθεν ευνοεί τους οικονομικά ασθενέστερους, αφού, π.χ., ακόμα και σύμφωνα με την τελευταία «βελτιωμένη» πρόταση του υπουργείου, διατηρεί στα σημερινά επίπεδα τις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους (μέχρι 5ετίας) δικηγόρους (περίπου 2.000 ευρώ ετησίως), γι’ αυτούς που θα δηλώνουν μέχρι 15.000 ευρώ το χρόνο (περίπου 4.000 ευρώ ετησίως), αλλά ακόμα και γι’ αυτούς που θα δηλώνουν μηδενικό εισόδημα (περίπου 4.000 ευρώ ετησίως). Το ποσό αυτό ήταν ήδη δυσβάσταχτο και αδυνατούσε να το καταβάλει μεγάλη μερίδα δικηγόρων, που οδηγούνταν έτσι στην υπερχρέωση και στην καταστροφή. Δεν υπάρχει δε καμία εμπιστοσύνη ότι το ποσό αυτό δεν θα αυξηθεί μετά από λίγο σε ακόμα πιο εξοντωτικά επίπεδα.

●          Δεν θα πρέπει λοιπόν ο ελληνικός λαός να παραπλανηθεί από τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές, με τις οποίες προσπαθούν να τον διασπάσουν. Στόχος των Μνημονίων είναι να υποβιβάσουν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, τόσο μισθωτούς όσο και ελεύθερους επαγγελματίες, στο επίπεδο του δούλου, που θα σέρνεται στα πόδια μιας πανίσχυρης μεγαλοαστικής μειοψηφίας. Ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί θα πρέπει να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο ενάντια στην πολιτική αυτή, γιατί αυτά που τους ενώνουν είναι εκατό φορές περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.


Βασίλης Παπανικολάου