Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Η διέξοδος για την αγροτιά βρίσκεται στην ανατροπή των μνημονίων και στη 
συμμαχία με τους εργαζόμενους της πόλης

Η μικρή και μεσαία αγροτιά θα επιβιώσει μόνο με σχεδιασμένη παραγωγική ανασυγκρότηση και μακριά από τα μνημόνια

Οι αγρότες έχουν εξεγερθεί πανελλαδικά ενάντια στα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που τους απειλούν ευθέως με οικονομική εξόντωση. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την ουσία του αγροτικού ζητήματος πρέπει να δούμε μερικά γενικά στοιχεία: ως αγρότες καταγράφονται 1,2 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι, απ’ τους οποίους το 40% είναι συνταξιούχοι. Οι ενεργοί αγρότες αντιπροσωπεύουν το 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας. Εδώ υπάρχει ένα κομβικό σημείο: το 40% των ενεργών αγροτών που διαμένουν σε οικισμούς κάτω των 3.000 κατοίκων διατηρούν και μια δεύτερη απασχόληση (μαγαζί, συνεργείο κ.λπ.), εγγράφονται όμως στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) αφού το αγροτικό εισόδημα αποτελεί μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Η κυβέρνηση με το «Μητρώο Αγροτών» θέλει να τους ρίξει στο ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), εξοντώνοντάς τους, αφού εκεί οι εισφορές είναι πολύ υψηλότερες. Από αυτό το μέτρο ωφελημένοι θα βγουν οι μεγαλοαγρότες, οι αγροτοβιομήχανοι κ.λπ., αφού θα παραμείνουν στο «Μητρώο Αγροτών» και θα καρπώνονται τις επιδοτήσεις σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι τώρα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης συνιστούν κάθετη αύξηση της φορολογίας και των εισφορών των αγροτών και θίγουν αντικειμενικά περισσότερο τους μικρούς αγρότες. Το κατώτερο τεκμαρτό εισόδημα για τους αγρότες είναι 5.625,50 ευρώ. Τώρα φορολογείται με 13% οποιοδήποτε εισόδημα πάνω από αυτό όριο. Με τα νέα μέτρα η φορολογία θα πάει εφέτος στο 20% και του χρόνου στο 26%. Η εισφορά στον ΟΓΑ διπλασιάζεται, από 753 ευρώ κατά μέσο όρο σε 1.545 ευρώ. Η προκαταβολή φόρου θα φτάσει απ’ το 55% στο 75% εφέτος, και σε 100% απ’ του χρόνου. Η επιστροφή φόρου απ’ το πετρέλαιο έχει πετσοκοφτεί.
Οι αγρότες συνθλίβονται απ’ τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, τα οποία όμως στην αγορά φτάνουν σε πανάκριβες τιμές για τον εργαζόμενο-καταναλωτή. Αυτό επιβάλλει η λειτουργία της «αγοράς», τα συμφέροντα δηλαδή της κεφαλαιοκρατίας (μεγαλέμποροι, μεσάζοντες, τυποποιητές κ.λπ.). Ο άναρχος χαρακτήρας της αγροτικής καπιταλιστικής παραγωγής δημιουργεί σίγουρα πολλές παθογένειες, όπως χαμηλή ασφαλιστική και φορολογική συνείδηση.
Η διέξοδος για τους αγρότες βρίσκεται στη σύγκρουση με την άγρια καπιταλιστική πολιτική που εκφράζουν τα νέα κυβερνητικά μέτρα, με διεκδικήσεις όπως: α) διατίμηση στα αγροτικά προϊόντα, με τιμές που να συμφέρουν και τους αγρότες και τους εργαζόμενους των πόλεων, και χτύπημα των μεσαζόντων, β) οργανωμένη συνεταιριστική παραγωγή (σε συνδυασμό με αναδασμό της γης) για την προστασία των οικονομικά αδύναμων αγροτών και όχι για την κρατικοδίατη γραφειοκρατία ή για τη δημιουργία «νέου τύπου» καπιταλιστών, γ) παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα με κρατική επιστημονική στήριξη και σύνδεσή του με τη βιομηχανία. Τα αιτήματα αυτά εγγυώνται και προϋποθέτουν τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τους εκμεταλλευόμενους της πόλης, κάτι που είναι από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την επιβίωση της αγροτιάς. Η αγροτική παραγωγή πρέπει να ξεφύγει από το καθεστώς των επιδοτήσεων, που όλο και λιγοστεύουν, ενώ παγίδευσαν τους αγρότες σε καθήλωση της παραγωγής και αρνητικές συνήθειες.
Παλεύουμε μαζί με την αγωνιζόμενη αγροτιά στα μπλόκα για την ανατροπή των κυβερνητικών μνημονιακών μέτρων. Μέσα στα μνημόνια δεν υπάρχει κανένα μέλλον για τον ελληνικό λαό, ούτε για τους αγρότες. Τα μέτρα της κυβέρνησης εξυπηρετούν μόνο το ξένο και εγχώριο τοκογλυφικό κεφάλαιο και δεν βάζουν καμία προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αντίθετα, διαλύουν τον πρωτογενή τομέα, προωθώντας την ερήμωση της υπαίθρου, βασικό στοιχείο για την ασιατοποίηση της χώρας. Η ματαίωση των κυβερνητικών μέτρων και η δικαίωση των αιτημάτων της μικρής και μεσαίας αγροτιάς θα είναι νίκη όλου του ελληνικού λαού.


Σ. Κρόκος