Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Γαλλία: Σε άνοδο βρίσκεται το εργατικό και λαϊκό κίνημα στη χώρα. Στις 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε γενική απεργία στον δημόσιο τομέα, ενάντια στο πάγωμα μισθών και προσλήψεων και την επιχειρούμενη «αξιολόγηση». Την ίδια ημέρα, η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας οδήγησε σε ακύρωση πολλών πτήσεων, ενώ κλιμάκωσαν τον
αγώνα τους και οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην πολυεθνική Uber, που θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό της τις υπηρεσίες ταξί σε όλο τον κόσμο. Οι οδηγοί ταξί έβαλαν φωτιά σε ελαστικά και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Την προηγούμενη ημέρα, έκαναν το ίδιο οι αγρότες σε διάφορες περιφέρειες της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται, με πολλά τρακτέρ παραταγμένα στις εθνικές οδούς. Επίσης, στις 20 Ιανουαρίου κατέβηκαν σε απεργία οι εργαζόμενοι στην κρατική εταιρεία υδάτων και στα φέρι της γραμμής Καλαί-Ντόβερ.

Αγγλία: Στις 12 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες, οι νέοι και ειδικευόμενοι γιατροί της χώρας κατέβηκαν σε γενική απεργία, διεκδικώντας αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Τυνησία: Η «Αραβική Άνοιξη» ξεκίνησε σε αυτή τη χώρα ακριβώς πριν από πέντε χρόνια και επί της ουσίας συνεχίζεται! Από τις 19 Ιανουαρίου, χιλιάδες νέοι ξεκίνησαν να διαδηλώνουν στην πόλη Κασερίν απαιτώντας τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η διαμαρτυρία απλώθηκε αμέσως σε ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας, ενώ σε τρεις πόλεις πυρπολήθηκαν τα αστυνομικά τμήματα. Οι νέοι φώναζαν «Δουλειές ή νέα επανάσταση».

Καμπότζη: Χιλιάδες εργάτες υφαντουργείων στις ειδικές οικονομικές ζώνες (όπου κατασκευάζονται κάτω από τις πιο άθλιες συνθήκες εργασίας ρούχα για τις πιο ακριβές μάρκες του κόσμου) κατέβηκαν από τις αρχές του έτους σε απροειδοποίητες απεργίες, διεκδικώντας αύξηση 20 δολάρια στον κατώτερο μισθό των 128 δολαρίων (115 ευρώ!) που ισχύει τώρα. Οι εργοδότες αντέδρασαν με μαζικό λοκ-άουτ, αλλά η αντιπαράθεση συνεχίζεται.

Πορτογαλία: Στις 29 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο κατέβηκαν σε γενική απεργία, απαιτώντας από τη νέα κεντρο-αριστερή κυβέρνηση να κάνει εδώ και τώρα πράξη την υπόσχεσή της για σταμάτημα της λιτότητας.


Από τη σύνταξη