Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ

Περισσότεροι φόροι για τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους,
νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο

Στις ουρές των ΔΟΥ αναστενάζουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και 
μικρομεσαίοι, ενώ για τους κεφαλαιοκράτες και τους «επενδυτές»-αρπακτικά 
οι φοροαπαλλαγές δεν σταματούν ποτέ
Στο πλαίσιο της περιβόητης «αξιολόγησης» του 3ου Μνημονίου, παράλληλα με το αντι-ασφαλιστικό σχέδιο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παζαρεύει με το «κουαρτέτο» των δανειστών τη νέα φορο-εκστρατεία κατά των μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.

Με στόχο την αύξηση εσόδων «τουλάχιστον κατά 290 εκατομμύρια ευρώ» (όπως ειπώθηκε από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου) προωθούνται ισοπεδωτικές αλλαγές και πρόσθετες παρεμβάσεις στο φορολογικό, οι οποίες θα ισχύσουν από τα φετινά κιόλας εισοδήματα. Με την επερχόμενη φορο-ληστεία προβλέπεται να εισπραχθούν: 150 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από την αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους· 140 εκατομμύρια από τη φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια, που θα πλήξει κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες· 125 εκατομμύρια από τους μικρούς αγρότες, με την αύξηση προκαταβολής φόρου και την καρατόμηση της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου· 114 εκατομμύρια από την αύξηση προκαταβολής φόρου σε αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες· 123 εκατομμύρια από τις υπόλοιπες φορολογικές «παρεμβάσεις». Ενώ οι «δανειστές» ζητούν μείωση του αφορολόγητου ορίου (είναι άδικο, λένε, για κάποιον που έχει ένα υψηλό εισόδημα να μην υπάρχει ούτε ένα ευρώ αφορολόγητου ορίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα!), ώστε να φορολογείται ακόμα και το μηνιαίο εισόδημα των 500-680 ευρώ! Μονιμοποιείται το χαράτσι της «αλληλεγγύης» και επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος σε όλους, ενώ ταυτόχρονα παζαρεύουν την τεκμαρτή φορολόγηση, ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα, και προχωρούν στην κατάργηση των όποιων φορο-ελαφρύνσεων έχουν απομείνει σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Μετά τις αλλεπάλληλες ληστρικές επιθέσεις στα χαμηλά στρώματα και όταν το 43,4% του μισθού χάνεται σε φόρους και εισφορές, το μόνο σίγουρο είναι ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Από πού θα εισπραχθούν αυτά που προσδοκούν να εισπράξουν, όταν η μία ύφεση μας οδηγεί στην επόμενη, ενώ ταυτόχρονα η παραοικονομία ανθεί;
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, βρίσκεται η ενίσχυση των κεφαλαιοκρατών με τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο, μέσω της διαμόρφωσης «σταθερού φορολογικού καθεστώτος» για 7 χρόνια ή και περισσότερο (για επενδύσεις πάνω από 20 εκατ. ευρώ). Επίσης, περιλαμβάνει φοροαπαλλαγή υπολογιζόμενη επί του συνόλου των κερδών του επιχειρηματικού ομίλου και κρατική επιδότηση στο «κόστος της δημιουργούμενης απασχόλησης», δηλαδή, το κράτος θα επιδοτεί τις «νέες θέσεις απασχόλησης που σχετίζονται με το επενδυτικό σχέδιο»… Και όπως τόνισε ο κ. Μάρδας, «τελειώνοντας με τα δύο νομοσχέδια, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, δημιουργείται σταθερό περιβάλλον για την προσέλκυση των ξένων επενδυτών» (βλ. αρπακτικών) – με σκοπό, φυσικά, την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος και των ιδιωτικοποιήσεων. Έτσι κι αλλιώς, τα «κονέ» μεταξύ ξένου και ντόπιου κεφαλαίου προχωρούν με βήμα ταχύ και μάλιστα στη ρότα που χαράζει (σε ασφαλιστικό και φορολογικό) ο ΣΕΒ και η μεγαλοαστική τάξη.
Τι πρέπει να διεκδικήσουμε εμείς που είμαστε τα θύματα αυτής της φορομπηχτικής πολιτικής:
- Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιλαϊκών μνημονίων της φτωχοποίησης και μονομερή διαγραφή του δημόσιου χρέους.
- Βαριά φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, με πρώτους τους εφοπλιστές, που προκλητικά απολαμβάνουν 59 φοροαπαλλαγές και αφορολόγητο πετρέλαιο.
- Στοπ στα φορολογικά κίνητρα για «επενδυτές».
- Χτύπημα της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών.
- Άμεση κατάργηση της φοροληστείας από το πρώτο ευρώ, της προκαταβολής του φόρου, του τέλους επιτηδεύματος, του φόρου «αλληλεγγύης», του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
- Προστασία των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς. Να φορολογηθούν οι μεγαλο-αγρότες που παίρνουν το 80% των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
- Απαλλαγή των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα φορολογικά βάρη. Κάτω τα χέρια από την πρώτη κατοικία.


Όλγα Στεφανίδου