Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Οι άνεργοι παλεύουν για το δικαίωμα στη μετακίνηση

Από τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην 
ασυδοσία και τα πρόστιμα του ιδιωτικού ΟΑΣΘ
Στις 23 Μάρτη κλείνουν 2 χρόνια που η Πρωτοβουλία Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, συνεπής στο ραντεβού της κάθε μήνα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, διαγράφει πρόστιμα στον ΟΑΣΘ. Ο ΟΑΣΘ είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός, μονοπώλιο στις αστικές μετακινήσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που συν τοις άλλοις επιδοτείται από το κράτος. Όταν οι επιδοτήσεις μειώνονται, μετακυλίει το κόστος στους πολίτες, με αυξήσεις εισιτηρίων και μειώσεις δρομολογίων ή με παράταση του χρόνου ζωής του στόλου. Σε κάθε περίπτωση, διατηρεί σταθερή την κερδοφορία της επιχείρησης, που το ελληνικό κράτος μάλιστα την εγγυάται! Ένα «εργαλείο» για αυτό είναι η αύξηση της πυκνότητας των ελέγχων και τα συνεχή πρόστιμα ακόμα και σε ανθρώπους με μηδενικό εισόδημα! Στην ουσία αναφερόμαστε σε ένα είδος Ι.Χ. εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, που με τη μέθοδο της αυτοδικίας (πρόστιμα) εξασφαλίζει τη συνέχεια της κερδοφορίας των μετόχων, πάντα υπό την προστασία του αστικού κράτους.

Η Πρωτοβουλία Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων, μια αμεσοδημοκρατική συλλογικότητα, αναιρεί στην πράξη αυτή την ασυδοσία. Η λογική τους απλή: ένας άνεργος ή ένας περιστασιακά εργαζόμενος δεν μπορεί να τιμωρείται επειδή δεν έχει να πληρώσει ούτε το εισιτήριό του! Αποτελεί αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα η ελεύθερη μετακίνηση και κατά συνέπεια και η πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς που την εξασφαλίζουν. Θεμελιώδης σκέψη τους, όμως, είναι ότι η επίλυση των προβλημάτων μας δεν μπορεί να προέλθει από κάποιον εξωγενή παράγοντα αλλά μόνο από τη δική μας συλλογική δράση. Αυτή τη στιγμή, ο αγώνας τους συμπυκνώνεται σε δύο αιτήματα:
·           διαγραφή όλων των προστίμων με απλή επίδειξη της κάρτας ανεργίας
·           ο ΟΑΣΘ να αναγνωρίσει την κάρτα ανεργίας ως «πάσο» δωρεάν μετακινήσεων
Η στάση του ΟΑΣΘ αποτελεί μια προβολή του ποια θα είναι αντιμετώπιση των κοινωνικά αδυνάμων σε ένα μέλλον όπου τα πάντα θα είναι ιδιωτικοποιημένα! Η στάση της Πρωτοβουλίας Ανέργων μας υπενθυμίζει πως οι άνεργοι μπορούν και πρέπει να παραμένουν μάχιμη δύναμη μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους. Ο στόχος, όλων μας, μακροπρόθεσμα πρέπει να είναι η εξάλειψη της αιτίας που τους δημιούργησε: Δουλειά για όλους με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και απολαβές που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή!


Θωμάς Θαλασσινός