Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Η Ευρώπη χάνει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό

Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο· όλη η Ευρώπη χάνει, λόγω πολιτικών 
λιτότητας, χιλιάδες ειδικευμένους εργαζόμενους, με βασικό 
προορισμό τις ΗΠΑ
Από τα χρόνια προ της τρέχουσας οικονομικής κρίσης ακόμα, 120.000 εργαζόμενοι με σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εγκατέλειπαν τις τότε 15 χώρες του ευρώ κάθε χρόνο. Ως συνέπεια αυτού, στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, παρά την αύξηση του ποσοστού ανεργίας, μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας μένουν κενές λόγω έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού! Στον αντίποδα, οι Η.Π.Α. υποδέχονται συντριπτικά περισσότερους επιστήμονες από όσους χάνουν.
Το ευρωπαϊκό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε αντιδιαστολή με το βορειοαμερικανικό, συνήθως είναι χρηματοδοτούμενο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Χάνοντας σταθερά επιστήμονες, η Ευρώπη μοιάζει με μια επιχείρηση που επενδύει
χρήματα στην εκπαίδευση του προσωπικού της αλλά στη συνέχεια το διώχνει στον ανταγωνιστή, να βγάλει κέρδος για εκείνον. Η εσωτερική υποτίμηση που εφαρμόζει ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός στην αμοιβή και τις συνθήκες της εργασίας έχει γίνει, εδώ και χρόνια, το όπλο με το οποίο πυροβολεί τα πόδια του, φέρνοντας πιο κοντά άλλη μια ήττα του. Οι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης οδηγήθηκαν στην έξοδο της Ευρώπης αποβλέποντας στους υψηλότερους μισθούς και τις καλύτερες προοπτικές που δίνουν οι Η.Π.Α.
O ευρωπαϊκός καπιταλισμός προσπαθεί να απαντήσει εισάγοντας φτηνό εργατικό δυναμικό, τις στρατιές μεταναστών από ασιατικές χώρες. Όμως εδώ ακριβώς βρίσκεται και ο σπόρος της αποτυχίας του. Την ώρα που ο αμερικανικός καπιταλισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση του επενδύοντας στις γνώσεις και τεχνολογίες αιχμής που του φέρνουν οι έτοιμοι, εισαγόμενοι επιστήμονες, ο ευρωπαϊκός αυταπατάται ότι κρύβει κάτω από το χαλί τη δική του κρίση μέσω της κινεζοποίησης των συνθηκών εργασίας και των ημερομισθίων, σε μια υπέργηρη ήπειρο. Επιπλέον η Ευρώπη αποκτά άλλη μια ευκαιρία να στρουθοκαμηλίζει «πετυχαίνοντας» να κρύβει ένα σημαντικό ποσοστό της ανεργίας της. Οι εργαζόμενοι που έχουν φύγει δεν καταγράφονται πια ως άνεργοι. Όμως, οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ότι οι εργαζόμενοι έχουν καλλιεργήσει επί εκατονταετίες μια ανεπτυγμένη ταξική συνείδηση και δεν θα δεχτούν να την απαρνηθούν.
Κάθε εργαζόμενος και πολύ περισσότερο οι υψηλής ειδίκευσης είναι μια αδιάκοπη αιμορραγία των δυνάμεών μας. Οι ικανότητες που απέκτησαν από τη δημόσια εκπαίδευση που στηρίχτηκε με τους κόπους του συνόλου των εργαζομένων πρέπει να κατευθυνθούν πάλι στο σύνολο και να υποστηρίξουν την πραγμάτωση ενός πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος.


Θωμάς Θαλασσινός