Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Panama Papers Η δυσοσμία του καπιταλισμού

Ο ασύλληπτος πλούτος που κρύβεται σε φορολογικούς 
παραδείσους μέσω οφσόρ εταιρειών είναι κλεμμένος από την
 παγκόσμια εργατική μας τάξη
Η υπόθεση των «Panama Papers», που τώρα είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει την έκταση της διαφθοράς και της σαπίλας του παγκόσμιου καπιταλισμού. Με πάνω από 214.000 υπεράκτιες εταιρείες (οφσόρ) συνδεδεμένες με το παναμέζικο δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca, ηγέτες κρατών, βασιλιάδες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, αστέρες του θεάματος, κρατικοί αξιωματούχοι, αθλητές, μαφιόζοι-εγκληματίες, τραπεζίτες, διάφορα ιδρύματα, εταιρείες κ.λπ. κρύβουν –για να μην πληρώνουν φόρους– και «ξεπλένουν» τα αμύθητα πλούτη τους. Πλούτη που κερδίζουν από παράνομες συναλλαγές και βρώμικες δραστηριότητες, αλλά κυρίως από την απλήρωτη εργασία και τη συνεχή βάρβαρη καταλήστευση των εργαζομένων ανά τον πλανήτη.

Δεν ξέρουμε ποιος πραγματικά διέρρευσε αυτά τα στοιχεία και γιατί, καθώς πολλά μπορεί να συμπεράνει κανείς από τα ονόματα που… λείπουν από τις μέχρι τώρα δημοσιοποιημένες λίστες. Είναι γνωστό ότι οι καπιταλιστές, οποιασδήποτε εθνικότητας κι αν είναι, κάνουν τα ίδια. Το πιο σημαντικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι υπάρχει ένας ασύλληπτος πλούτος, κρυμμένος και συγκεντρωμένος στα χέρια μια ασήμαντης μειοψηφίας, πλούτος που τον έχει χρυσοπληρώσει η παγκόσμια εργατική τάξη μας. Τα ποσά που διοχετεύονται σε αυτές τις οφσόρ εταιρείες έχουν υπολογιστεί σε 7,6 τρις δολάρια!
Φυσικά, η Mossack Fonseca είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν χιλιάδες ακόμα τέτοιου είδους εταιρείες, που εδρεύουν σε κρατίδια και νησιά-φορολογικούς παραδείσους, για να μπορούν διάφοροι καπιταλιστές να κρύβουν τα πλούτη τους.
Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες καπιταλιστές είναι από τους πρώτους στον κόσμο στην εξαγωγή πλούτου μέσω οφσόρ εταιρειών – και ορισμένοι μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας. Την ώρα που η Ελλάδα του μόχθου στενάζει κάτω από τη βαριά φορολογία, την ανεργία, τη φτώχεια και τα συνεχή βάρβαρα μέτρα των αδυσώπητων μνημονίων, κάποιοι άλλοι Έλληνες, αυτοί που ουσιαστικά επιβάλλουν αυτές τις πολιτικές, συσσωρεύουν τεράστια κέρδη και τα στέλνουν στους φορολογικούς παραδείσους. Και από πάνω έχουν το θράσος να δηλώνουν ότι «μαζί τα φάγαμε»! Πρέπει εδώ και τώρα η εργατική μας τάξη να απαιτήσει την απαγόρευση των οφσόρ εταιρειών και τη δήμευση της περιουσίας όσων εμπλέκονται σε αυτές ή έχουν βγάλει μεγάλα ποσά στο εξωτερικό.


Μ. Σάκος