Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Το κεφάλαιο διεθνώς σχεδιάζει την 
κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και την εξόντωση των
 ηλικιωμένων, είτε κρατώντας τους στη δουλειά μέχρι το θάνατο είτε 
αναγκάζοντάς τους σε πρόωρη σύνταξη που δεν θα φτάνει ούτε για φαγητό.
Από τη δουλειά στο νεκροταφείο: αυτό προετοιμάζουν για εμάς τους εργαζόμενους οι καπιταλιστές δυνάστες

Αυτοί που καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ως συνήθως αυτοί που δεν ευθύνονται διόλου: μισθωτοί, άνεργοι, συνταξιούχοι και τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι σε μια πλειοψηφία χωρών κινούνται «πρόσω ολοταχώς» για μειώσεις μισθών και συντάξεων, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, καταστρατήγηση ιστορικών εργατικών δικαιωμάτων.

Στην πλειοψηφία τους οι χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ξεκίνησαν «μεταρρυθμίσεις» (όπως τις ονομάζουν) στο συνταξιοδοτικό τους σύστημα, με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και μεγαλύτερες εισφορές. Οι Καναδοί θα εργάζονται έως τα 67 τους από το 2029, οι Ιρλανδοί έως τα 68 τους από το 2028. Στην Πολωνία οι άντρες θα εργάζονται έως τα 67 τους χρόνια από το 2020 και οι γυναίκες από το 2040. Στην Ιταλία, με πρόσχημα την ανεργία των νέων (40%), θα δοθούν κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά όσοι έχουν γεννηθεί από το 1980 και μετά υπολογίζεται ότι θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη μετά το 70ό έτος και κάποιοι μετά το 75ό! Στην «ισχυρή» Γερμανία, επικαλούμενη το προσδόκιμο ζωής και τις δημογραφικές εξελίξεις, η νεολαία του κόμματος της Μέρκελ προτείνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 67ο στο 70ό έτος για τους Γερμανούς εργαζόμενους!
Ουσιαστικά μιλάμε για μια γενική μείωση των συντάξεων, γιατί ποιος μπορεί να δουλεύει μέχρι τα 70 του; Οπότε αυτόματα θα αυξηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Εδώ στην Ελλάδα, η αστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το βάρβαρο και αντεργατικό ασφαλιστικό της νομοσχέδιο, ολοκληρώνει αυτό που ξεκίνησαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Από τη μια θα εργαζόμαστε περισσότερα χρόνια και από την άλλη, με αυτές τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, πόσοι θα προλάβουν να πάρουν και αυτές τις μειωμένες για μια ακόμη φορά συντάξεις;
Όλα τα παραπάνω δεν εκφράζουν τίποτε άλλο από τη βαθιά παρακμή του καπιταλισμού που, νιώθοντας ότι πλησιάζει το τέλος του, γίνεται ακόμα πιο αρπακτικός και δολοφονικός. Αυτή είναι η πεμπτουσία των δήθεν «μεταρρυθμίσεων» στο ασφαλιστικό: ο εξανδραποδισμός των εργαζομένων και η εξόντωση των ηλικιωμένων. Επικαλούνται το δημογραφικό πρόβλημα που το ίδιο το αστικό τους σύστημα γεννά, με την ανεργία, την ανασφάλεια, τις όλο και μειούμενες κοινωνικές παροχές και το αυξανόμενο κόστος ζωής. Στοχοποιούν την κοινωνική ασφάλιση, που αποτελεί κατάκτηση αιματηρών αγώνων, ποδοπατούν το δικαίωμα σε μια στοιχειωδώς ανθρώπινη ζωή, στερώντας την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη δυνατότητα για αξιοπρεπή γηρατειά. Παραδίδουν την ασφάλιση στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, για όσους φυσικά θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταφύγουν σε αυτές. Οι υπόλοιποι στον Καιάδα μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου, δουλειά για ψίχουλα μέχρι το θάνατο.
Η μόνη απάντηση σε όλο αυτό είναι ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας! Τα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι δημιούργημα των κεφαλαιοκρατών. Είναι πλούτος που τον παράγουν οι εργαζόμενοι και τους ανήκει εξ ολοκλήρου. Να επιστραφούν, λοιπόν, τα κλεμμένα χρήματα των ταμείων μας. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με δημόσιες επενδύσεις, πλήρους απασχόλησης, με ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς. Χρειάζονται άμεσα κοινωνικές παροχές για την στήριξη των γεννήσεων και την καταπολέμηση του πολυσήμαντου δημογραφικού προβλήματος. Να προστατευθεί η τρίτη ηλικία με μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αξιοπρεπείς συντάξεις, κοινωνικές δομές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν θα τους αφήσουμε να μας πάνε από τη δουλειά στο νεκροταφείο!


Όλγα Στεφανίδου