Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Γαλλία: Κορυφώνεται η πάλη της γαλλικής εργατικής τάξης και της γαλλικής νεολαίας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Βαλς. Οι διαδηλώσεις είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ κλιμακώνονται οι συγκρούσεις με την αστυνομία, που έχει επιδοθεί σε όργιο καταστολής. Μια διαφορετική μορφή κινητοποίησης είναι οι «ολονυκτίες» Nuit Debout») που διοργανώνονται σε κεντρικές πλατείες, στις οποίες χιλιάδες συμμετέχοντες συζητούν για την εξέλιξη του κινήματος αλλά και για ευρύτερα θέματα, με αντικαπιταλιστική οπτική. Στον αγώνα έχουν μπει και νέοι κλάδοι, όπως οι σιδηροδρομικοί, οι εργαζόμενοι στα φαστ φουντ, αλλά και οι άνεργοι και υποαμειβόμενοι καλλιτέχνες, οι οποίοι προχωρούν σε καταλήψεις θεάτρων, όπως του «Odeon». Στις 28 Απριλίου, η γενική απεργία είχε και πάλι επιτυχία, δίνοντας τη σκυτάλη για τις 3 Μαΐου, ημέρα που αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Η έκβαση της μάχης στη Γαλλία θα είναι κρίσιμη για όλη την ευρωπαϊκή εργατική τάξη.


Γερμανία-Αγγλία: 45.000 μεταλλεργάτες διαδήλωσαν στις 11 Απριλίου σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας ενάντια στην εισαγωγή φτηνού χάλυβα από την Κίνα, που απειλεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη. Για τον ίδιο λόγο κινητοποιούνται τελευταία και οι μεταλλεργάτες της Αγγλίας. Παράλληλα, στη Γερμανία είχαμε απεργία στον τομέα των υπηρεσιών από το συνδικάτο Verdi στις 27 Απριλίου (με μεγάλη επίπτωση στα αεροδρόμια) και μεγάλες διαδηλώσεις κατά της Διατλαντικής Συμφωνίας (TTIP) και στην Αγγλία μεγάλη διαδήλωση κατά της πολιτικής λιτότητας του Κάμερον στις 16 Απριλίου και συνέχιση των πολύμηνων κινητοποιήσεων των ειδικευόμενων γιατρών.

ΗΠΑ: Περίπου 40.000 εργαζόμενοι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Verizon ξεκίνησαν αποφασιστικό απεργιακό αγώνα στις 13 Απριλίου σε όλη την Ανατολική Ακτή, ενάντια στη μισθολογική στασιμότητα, τη συρρίκνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη διαρκή ελαστικοποίηση των εργασιακών τους σχέσεων. Η εργοδοσία προσπαθεί να σπάσει την απεργία με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Κουβέιτ: Οι 20.000 εργαζόμενοι του πετρελαϊκού τομέα (στον οποίο στηρίζεται όλη η οικονομία του μικρού εμιράτου του Περσικού Κόλπου) ξεκίνησαν απεργία επ’ αόριστον στις 16 Απριλίου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας και τις μειώσεις μισθών.

Νορβηγία: 3.500 εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα και την εστίαση ξεκίνησαν απεργία στις 24 Απριλίου, διεκδικώντας αυξήσεις. Η απεργία έχει επηρεάσει ήδη μερικά από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας.


Από τη σύνταξη