Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ιβάν ο… απεργοφάγος!

 Είναι άραγε ικανοποιητικές αυτές οι συνθήκες εργασίας, ή μήπως
 είναι ήπιες για τον κ. Σαββίδη
Ο ομογενής επιχειρηματίας από την Ρωσία και φίλος του Πούτιν, Ιβάν Σαββίδης, είναι περισσότερο γνωστός στην Ελλάδα ως πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και λιγότερο γνωστός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, που στη χώρα μας περιλαμβάνουν την πρώην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, την οποία απέκτησε με ψίχουλα, και την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα, όμως, είχαμε τη «χαρά» να μάθουμε πώς αυτός ο κύριος βλέπει και ονειρεύεται την ανάπτυξη και τη θέση των εργαζομένων.
Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο με θέμα τις επενδύσεις του ελληνισμού της διασποράς, ο Σαββίδης, ο οποίος παρέστη με την ιδιότητα του Πρόεδρου των Ελλήνων της Ρωσίας,
ζήτησε ορθά κοφτά να υπάρχει νομοθετικός περιορισμός των ημερών που δικαιούνται να απεργήσουν οι εργαζόμενοι και να απαιτείται ουσιαστικά η σύμφωνη γνώμη του εργοδότη για απεργία! Και επειδή παρών ήταν και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρο όταν της απευθύνθηκε λέγοντας ότι πρέπει να κατανοούμε πως «στην κοινωνία υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί και ότι αν είναι κατά των επενδύσεων (σ.σ. η κυβέρνηση), τότε να στραφεί στον Καρλ Μαρξ και όχι στους επενδυτές»! Επικαλέστηκε μάλιστα την εμπειρία του στη Ρωσία για να υποστηρίξει τις απόψεις του και σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα προθυμοποιήθηκε να δώσει μέχρι και διαλέξεις ωρών, ενώ κάλεσε το κοινό να επισκεφθεί τις επιχειρήσεις του στη Ρωσία για να διαπιστώσει πόσο προστατευμένοι είναι οι εργαζόμενοι!
Ο κύριος λοιπόν αυτός, από την ελίτ των Καγκεμπιτών ολιγαρχών της νεοτσαρικής Ρωσίας του Πούτιν, ήρθε να μας «βοηθήσει» λέγοντάς μας ότι πρέπει να είμαστε υποτακτικοί και να λέμε και ευχαριστώ που έχουμε τέτοιους εργοδότες! Ξεχνάει βέβαια ότι οι Έλληνες εργάτες δεν έχουν πρότυπο το άκρως αυταρχικό καθεστώς του Πούτιν και την πάμφτωχη σημερινή Ρωσία και δεν έχουν καμία διάθεση να γίνουν δούλοι, όπως αυτός οραματίζεται. Αν θέλει πάντως να δώσει διαλέξεις, σίγουρα θα βρει κοινό στη χώρα μας. Πολιτικούς, δημοσιογράφους, βιομήχανους, τραπεζίτες, εφοπλιστές και άλλους, οι οποίοι, ειδικά τα τελευταία έξι χρόνια έχουν κάνει τα πάντα για να μας γυρίσουν ένα αιώνα πίσω!

Γιάννης Τριανταφύλλου