Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Γαλλία: Όλο και πιο αποφασιστική γίνεται η αντίσταση της γαλλικής εργατικής τάξης στην αντεργατική «μεταρρύθμιση» Ολάντ-Βαλς-Ελ Κομρί. Οι σκληρές απεργίες μεγάλων εργατικών κλάδων είναι τώρα η «αιχμή του δόρατος». Τα διυλιστήρια και όλος ο τομέας των καυσίμων, τα λιμάνια, οι αστικές συγκοινωνίες, οι σιδηρόδρομοι και οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με απεργίες διαρκείας ή επαναλαμβανόμενες, καθώς και καταλήψεις. Στις κινητοποιήσεις μπαίνουν όμως και άλλοι κλάδοι, όπως οι εργαζόμενοι της Air France και οι εργάτες αποκομιδής απορριμμάτων.
Το γεγονός ότι αρχίζει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία αφ’ ενός μιλάει για πιθανότητα «τροποποιήσεων» σε ορισμένα άρθρα του νόμου, από την άλλη όμως στέλνει τις δυνάμεις καταστολής να χτυπούν άγρια διαδηλωτές και απεργούς. Οι καταλήψεις στα διυλιστήρια, που συνεχίζονται, παρά την «ανακατάληψη» του διυλιστηρίου της Μασσαλίας από την αστυνομία, έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων. Στις 14 Ιουνίου οργανώνεται γενική απεργία. Αν οι εργάτες δεν κάνουν πίσω τώρα, μπορούν να πετύχουν μια νίκη με πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Βέλγιο: Στις 24 Μαΐου έγινε μεγάλη διαδήλωση στις Βρυξέλλες ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης. Σχεδόν όλος ο δημόσιος τομέας κατέβηκε σε απεργία στις 31 Μαΐου, ενώ οι σιδηροδρομικοί βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από τις 26 Μαΐου.

ΗΠΑ: Συνεχίστηκε όλο τον Μάιο (ξεκίνησε στις 13 Απριλίου) η ρωμαλέα απεργία 40.000 εργαζομένων στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Verizon σε όλη την Ανατολική Ακτή. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, απεργοί τραυματίστηκαν από επιθέσεις της αστυνομίας. Τελικά, η ανώτερη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, σε συνεννόηση με τους εργοδότες και το Δημοκρατικό Κόμμα, έσπασε την απεργία στις 31 Μαΐου, αποδεχόμενη τις περισσότερες απαιτήσεις των εργοδοτών, αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι εργάτες θα εγκρίνουν τη νέα σύμβαση. Στο μεταξύ, η υπηρεσία στατιστικής της εργασίας ανακοίνωσε ότι το 2015 οι ημέρες απεργιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 400% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Χιλή: Σε μαζικές διαδηλώσεις κατεβαίνουν συνεχώς οι εργάτες και οι φοιτητές στη Χιλή, καθώς η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Μπατσελέτ αρνείται να εφαρμόσει αλλαγές στην εργατική νομοθεσία και να κάνει δωρεάν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Μεγάλη διαδήλωση στις 24 Μαΐου χτυπήθηκε άγρια από την αστυνομία.

Από τη σύνταξη