Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Έξω οι «γύπες» από την ηλεκτρική ενέργεια

Η είσοδος των ιδιωτών στην ηλεκτρική ενέργεια δεν έκανε το 
ρεύμα φθηνότερο αλλά πολύ ακριβότερο
Το ξεπούλημα της ΔΕΗ συμπεριλαμβάνεται στα μέτρα που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση με τους δανειστές. Ο ΑΔΜΗΕ  (ο κεντρικός διαχειριστής του ηλεκτρικού ρεύματος)  θα πρέπει να ξεπουληθεί κατά 29% στο Χρηματιστήριο και κατά 20% σε «στρατηγικό επενδυτή». Και όλα αυτά μέχρι το 2018, αλλιώτικα επίκειται ολοκληρωτικό ξεπούλημα της ΔΕΗ, με το 34% απ’ το 52% που της έχει απομείνει, και με το 40% των ενεργών μονάδων.

Το επιχείρημα των καπιταλιστών για την ιδιωτικοποίηση είναι ότι ο «ανταγωνισμός» θα επιφέρει πτώση των τιμών για τους καταναλωτές. Πρόκειται για άθλια ψέματα! Η ΔΕΗ υποχρεώνεται να ανεβάζει τους λογαριασμούς γιατί την αφαιμάζουν καθημερινά οι εγχώριοι «γύπες» της ενέργειας (Μυτιληναίος, Μπόμπολας, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης). Αυτοί παίρνουν φθηνό ρεύμα σαν πρώτη ύλη απ’ τη ΔΕΗ και της το ξαναπουλάνε, μετασχηματισμένο και πανάκριβο. Κοντά σε αυτούς έχουν χωθεί και επτά εταιρείες λιανικής πώλησης, με ανύπαρκτη υποδομή, και ανταγωνίζονται τη ΔΕΗ στις λιανικές τιμές εκ του ασφαλούς. Και αν η ΔΕΗ μπορεί και κρατάει ακόμα τους λογαριασμούς σε αυτά τα επίπεδα αυτό συμβαίνει λόγω της φθηνής πρώτης ύλης, του λιγνίτη. Και αυτόν όμως τον έχουν βάλει στο μάτι τα αρπακτικά. Είτε μέσω άμεσου ξεπουλήματός του είτε μέσω της αντικατάστασής του από τις ανεπαρκείς στη σημερινή τους μορφή Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η κυβέρνηση που είχε σαν «προμετωπίδα» τη διατήρηση της πλειοψηφίας του δημοσίου στη ΔΕΗ είναι σίγουρο ότι και εδώ θα ακολουθήσει το δρόμο της θλιβερής υποταγής στους καπιταλιστές, μέσω της δικαιολογίας των «δανειακών συμβάσεων» κ.λπ. Το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας είναι, όμως, ζωτικής σημασίας για το λαό. Η ΔΕΗ πρέπει να απελευθερωθεί κατ’ αρχήν απ’ την καθημερινή της αφαίμαξη απ’ τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποκαλύψει και τη γύμνια των καπιταλιστών, που επαίρονται για την «ανταγωνιστικότητά» τους, αφού θα κινδυνέψουν με άμεσο κλείσιμο, και οι «παραγωγοί» και οι λιανοπωλητές. Και φυσικά πρέπει να σταματήσει η διαδικασία του ξεπουλήματος, άμεση ή έμμεση. Το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρισμού ανήκει στο λαό και στην παραγωγή.


Σ. Κρόκος