Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Στην ακί του στοχάστρου ΒΟΛΗ ΚΑΤΑ ΒΟΛΗ

Του Γιάννη Βερούχη (1931-2010)

1)    Η κτηνωδία του καπιταλισμού

● « Αυξημένα κέρδη κατά 60% εξασφαλίζουν φέτος οι 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας».
Αυτό δεν το λέμε εμείς. Αυτό το γράφει η εγκυρότερη εφημερίδα του ντόπιου χερσαίου ελληνικού καπιταλισμού, το ΒΗΜΑ της 2 Δεκεμβρίου, σε περίοπτο θέση της 1ης σελίδας του. Αυτοί οι μεγαλοκαπιταλιστές επιχειρηματίες με τα τεράστια κέρδη τους είναι:
Πρώτον: Είναι αυτοί που με το συνεχές ανέβασμα των τιμών, των σπιτικών λογαριασμών, και του γενικού κόστους της ζωής, μειώνουν αυτόματα και καθημερινά, τους μισθούς των εργαζομένων και τις συντάξεις των απομάχων της εργασίας.
Δεύτερον: Είναι αυτοί που αρνούνται κάθε αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων, με την πρόφαση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τρίτον: Είναι αυτοί που με το κρυφό και κτηνώδες σύνθημά τους «Από τη δουλειά στο νεκροταφείο» ζητάνε επίμονα την αύξηση του ορίου ηλικίας προς συνταξιοδότηση, και νέο υπολογισμό των συντάξεων δυσμενέστερο για τους εργαζόμενους.
Και τέταρτον: Είναι αυτοί που συνειδητά αυξάνουν την τεράστια ανεργία του υποαπασχολούμενου ελληνικού λαού, με τη συνεχή και προγραμματισμένη εισαγωγή αναρίθμητων μαζών, πρωτόγονων ασιατών εργατών, πάμφθηνων, ανασφάλιστων και υποτακτικών.
Στο καπιταλιστικό σύστημα, η απληστία του κέρδους μεταβάλλει τα μέλη της άρχουσας καπιταλιστικής τάξης, σε αδίστακτα, βάρβαρα και απάνθρωπα.
Κατά τα άλλα, οι 20 αυτές μεγαλύτερες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οπωσδήποτε σύντομα θα μας ευχηθούν: Καλά Χριστούγεννα και ευτυχές το νέο έτος…!
Το καπιταλιστικό κοινωνικό σύστημα πρέπει ν’ αλλάξει. Και όπως έλεγε και ο Κάρολος Μαρξ: Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα άλλο, παρά μόνο τις αλυσίδες μας…

Γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2006


2)    Η αλήθεια

● Η μεγαλύτερη αλήθεια που υπάρχει είναι ότι όταν ξέρεις την αλήθεια για τα προβλήματα της κοινωνίας, πρέπει να την υπηρετείς.
Η γνώση αυτής της αλήθειας δεν είναι κάτι το παθητικό, αλλά κάτι το απόλυτα ενεργητικό. Γι’ αυτό δεν μπορείς να ξέρεις την αλήθεια και να κάνεις ότι δεν την ξέρεις. Γιατί αυτό είναι χειρότερο και από την να την αγνοείς.

Γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2001

3)    Ένα φυσικό έμβλημα

Εάν επιβαλλόταν για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ένα διακριτικό έμβλημα που      να εκφράζει την ιστορία του, τότε αυθόρμητα και χωρίς κανέναν δισταγμό, θα προτείναμε αυτό το γνωστότατο σήμα. Γιατί αυτό ήταν: Το φυσικό έμβλημα των στρατοκρατών και των εφοπλιστών της Χούντας, του 1967-1974.

Γράφτηκε τον Ιανουάριο το 2007


4)    Μια μικρή επανάληψη

Η μετανάστευση είναι μεθοδευμένη. Η αρχική πηγή της   εισαγωγής μεταναστών ήταν οι άλλοτε σταλινικές ανατολικές χώρες. Από τη στιγμή όμως που η άρχουσα ελληνική μεγαλοαστική τάξη προγραμμάτισε την αντικατάσταση του ελληνικού λαού, η πηγή εισαγωγής μεταναστών μεταφέρθηκε στις μουσουλμανικές χώρες, διότι μουσουλμάνοι εκρίθηκαν ως οι πλέον κατάλληλοι για τη αντικατάσταση του λαού μας.
Αυτός ο νέος εισαγόμενος λαός που η άρχουσα ελληνική μεγαλοαστική τάξη τον προετοιμάζει για την αντικατάσταση του ελληνικού λαού: Είναι μια φυλετική σύνθεση και έκφραση του πρωτογονισμού, της βαρβαρότητας, της υποτακτικότητας και της πλήρους ανυπαρξίας πολιτικής συνείδησης, που ονομάζεται μουσουλμανισμός.
Ο οποίος είναι ιστορική έκφραση της ασιατικής φεουδαρχίας, όπου οι ιδέες της ιστορικής Γαλλικής Επανάστασης όχι μόνο δεν έχουν περάσει ούτε καν από μακριά του, αλλά σ’ αυτόν ακόμα και σήμερα, το έγκλημα και η θρησκευτική λατρεία είναι ταυτόσημα. Και οι ατομικές εξαιρέσεις είναι πολύ λίγες.
▬ Επίσης βασικό χαρακτηριστικό των μουσουλμανικών μαζών είναι η πεισματική άρνηση του επηρεασμού των, από τον πολιτισμό και την πολιτική σκέψη των λαών των χωρών στις οποίες μεταναστεύουν.
Στην Ευρώπη υπάρχουν μουσουλμάνοι μετανάστες ακόμα και τέταρτης και πέμπτης γενεάς, που οχυρωμένοι υπό τη θρησκεία τους, υπερασπίζονται τον πρωτογονισμό της καταγωγής τους.
Να γιατί η άρχουσα ελληνική μεγαλοαστική τάξη προετοιμάζει τον μουσουλμανισμό για την αντικατάσταση του λαού μας.

Γράφτηκε τον Ιανουάριο του 2010

5)    Η προσωποποίηση αρετής και κακίας
 Οι λέξεις Ζήμενς, ΟΤΕ, κ.λπ. κ.λπ. Και διαφθορά, εξαγορά, ατιμία, αρπαχτή, και μίζα: καθώς και τα ονόματα μερικών πολιτικών εκπροσώπων έχουν εισβάλει στο καθημερινό λεξιλόγιο του ελληνικού λαού.
Και για τους αντιμαχόμενους, το θέμα επικεντρώνεται στην κυριαρχία των «αδιάφθορων»,… και τη συντριβή των «διεφθαρμένων»…
Κατ’ αυτήν την φαινομενικά κυρίαρχη σημερινή λογική, εάν απομακρύνοντο π.χ. 10 «ανέντιμοι» πολιτικοί εκπρόσωποι και αντικαθίσταντο από ισάριθμους «τίμιους» εκπροσώπους, τότε θα πλησιάζαμε στον εξαγνισμό της πολιτικής εκπροσώπησης…
Μπορεί όμως να συμβεί κάτι τέτοιο; Ασφαλώς όχι, διότι εάν προσέξουμε καλά όλους αυτούς τους αντιμαχόμενους, που ανακάλυψαν στον εαυτό τους όλες τις «αρετές»… και στους αντιπάλους τους όλες τις «κακίες»,… τότε θα  δούμε ότι όλοι τους είναι πολιτικοί εκπρόσωποι της ίδιας κοινωνικής τάξης. Δηλαδή της άρχουσας αστικής τάξης από την οποία έχουν την πολιτική ανατροφή και τη διαπαιδαγώγησή τους.
Και αυτή η αστική κοινωνική τάξη, στη σημερινή φάση της πλήρους ιστορικής παρακμής της, είναι η πλέον συμπυκνωμένη έκφραση της γενικής σήψης και διαφθοράς. Οπότε, χωρίς να σημαίνει ότι το άτομο είναι ανεύθυνο των πράξεών του, η κύρια ευθύνη βαρύνει τις κοινωνικές συνθήκες που διαμόρφωσαν το άτομο.
Κατά συνέπεια τα φαινόμενα της διαφθοράς που ζούμε καθημερινά, δεν είναι μόνο ζητήματα μερικών διεφθαρμένων προσώπων όπως φαίνονται εξωτερικά, αλλά κυρίως είναι ζητήματα του διεφθαρμένου αστικού κοινωνικού συστήματος που καθημερινά μολύνει και διαβρώνει και τις άλλες κοινωνικές τάξεις, και ολόκληρη την ανθρώπινη κοινωνία.
Γράφτηκε τον Μάιο του 2008
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Συνεχίζουμε, με αναδημοσίευση παλιών κομματιών (που διατηρούν όλη τους την επικαιρότητα και την πολιτική σημασία), τη σπουδαία αυτή στήλη που έγραφε ο αλησμόνητος σύντροφος, δάσκαλος και ηγέτης Γιάννης Βερούχης.