Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ατομικές συμβάσεις στο δημόσιο

Στον δημόσιο τομέα έχουν εισβάλει εργολαβίες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, με άθλιες συνθήκες εργασίας (χαμηλοί μισθοί, προσωρινότητα σύμβασης, κομμένες άδειες, επιδόματα κ.λπ.) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε νόμο που καθιστά την ανάληψη εργολαβιών από δημόσιο ίδρυμα προαιρετική και δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των οργανισμών να προσλάβουν αυτές εργαζόμενους. Η προαιρετικότητα όμως δίνει την ευκαιρία στις υπάρχουσες εργολαβίες να παραμείνουν στο δημόσιο και να αλωνίζουν.
Την ίδια στιγμή οι συμβάσεις που μπορούν να συνάψουν οι διοικήσεις με τους συμβασιούχους εργαζόμενους δεν διαφέρουν απ’ αυτές των εργολάβων σε ό,τι αφορά την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν τη φύση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάσσεται στην αστική πολιτική και προσπαθεί με «ημίμετρα» που δεν χτυπάνε σε τίποτα τα καπιταλιστικά συμφέροντα να δείξει φιλολαϊκό χαρακτήρα. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα απ’ αυτή, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο με την οργανωμένη πάλη μας μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας.


Σ.Κ.