Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗ ΝΕΑ

Βρετανία: Στις 8 Αυγούστου ξεκίνησαν 5ήμερη απεργία οι σιδηροδρομικοί της εταιρείας Southern – η μεγαλύτερη απεργία στους βρετανικούς σιδηροδρόμους τα τελευταία 50 χρόνια. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει τρένα με έναν μόνο εργαζόμενο, τον οδηγό, κάτι που σημαίνει μείωση θέσεων εργασίας αλλά και αυξημένο κίνδυνο για τους επιβάτες. Τελικά, στις 10 Αυγούστου το σωματείο ανέστειλε την απεργία, αφού η εργοδοσία υποχώρησε και ζήτησε διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Παράλληλα, το προσωπικό της Eurostar, της γραμμής που συνδέει την Αγγλία με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης, προκήρυξε 7ήμερη απεργία αρχής γενομένης από τις 12 Αυγούστου.


ΗΠΑ: Κορυφώθηκαν στις 7-8 Ιουλίου οι μαζικές διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις ενάντια στην αυξανόμενη αστυνομική βία, που εκδηλώνεται με τις εν ψυχρώ δολοφονίες μαύρων άοπλων πολιτών. Οι διαδηλώσεις απηχούν, όμως, και τη γενικότερη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα και σε αυτές εκφράζονται και ταξικά ζητήματα. Σε μια άλλη εξέλιξη, χιλιάδες εργαζόμενοι στα μεγαλύτερα καζίνο του κόσμου, στο Ατλάντικ Σίτι του Νιου Τζέρσεϊ (είναι το αντίστοιχο του Λας Βέγκας στην Ανατολική Ακτή), κατέβηκαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας από τη 1 Ιουλίου, με αιτήματα μισθολογικά, ασφαλιστικά και ενάντια στις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας. Ακόμα, 5.000 νοσοκόμες από τα νοσοκομεία της Μινεάπολης και του Σαιντ Πωλ ξεκίνησαν απεργία διαρκείας στις 5 Σεπτεμβρίου, αφού απέρριψαν την πρόταση της διοίκησης για συλλογική σύμβαση που προέβλεπε μεγάλη μείωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Γαλλία: 7ήμερη απεργία ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου το προσωπικό του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας, της Air France, διεκδικώντας νέα συλλογική σύμβαση και καλύτερες εργασιακές συνθήκες.

Ινδία: 1.000.000 τραπεζικοί υπάλληλοι κατέβηκαν σε 24ωρη απεργία στις 29 Ιουλίου, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις κρατικές τράπεζες.

Αργεντινή: Εκπαιδευτικοί της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής εκπαίδευσης απήργησαν μαζικά στις 24 Αυγούστου, απαιτώντας αυξήσεις ανάλογες με την αύξηση του πληθωρισμού.

Νότια Κορέα: Οι εργάτες των τριών μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, αλλά και οι εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας Hyundai πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες απεργίες και στάσεις εργασίας όλο τον Ιούλιο και Αύγουστο, ενάντια στα σχέδια των αντίστοιχων εταιρειών να περικόψουν μισθούς και θέσεις εργασίας.


Από τη σύνταξη