Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση της Attica Bank

Η Attica Bank χτυπήθηκε όχι γιατί ήταν περισσότερο προβληματική από  
τις «συστημικές» τράπεζες, αλλά γιατί οι τελευταίες 
δεν ανέχονται να βρίσκεται οτιδήποτε εκτός του ελέγχου τους
Η υπόθεση της Attica Bank είναι μία ακόμα απόδειξη της ασυδοσίας του μεγάλου τραπεζικού κεφαλαίου, όπως και της υποταγής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό.
Η τράπεζα αυτή στην ουσία ανήκε μέχρι τώρα στο μεσαίο κεφάλαιο, πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες κ.λπ. Βασικοί μέτοχοι είναι το ταμείο αυτού του κλάδου, το ΤΣΜΕΔΕ (57%), και το επιμελητήριό τους, το ΤΕΕ. Ο διοικητής της τράπεζας ήταν μηχανικός και έβγαινε από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Το μεγάλο χρηματιστικό κεφάλαιο έβαλε στο μάτι την τράπεζα και, όπως ήταν αναμενόμενο, την καταβροχθίζει. Με μοχλό το κεντρικό όργανό του, την Τράπεζα της Ελλάδας, ξεκίνησε «ελέγχους» και βρέθηκαν αδυναμίες, αδιαφάνειες στα δάνεια, πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση (ότι υπολειπόταν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ) κ.λπ. Ανεξάρτητα πόσα απ’ αυτά είναι αλήθεια, που σίγουρα τα φαινόμενα δεν ήταν μεγαλύτερα απ’ αυτά που συμβαίνουν στις μεγάλες τράπεζες, ο έλεγχος ήταν το προπέτασμα καπνού για να αρχίσει να περνάει η τράπεζα στην κυριαρχία των τεσσάρων μεγάλων «συστημικών» (Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική). Ο διοικητής εκδιώχθηκε και μπήκε στη θέση του αυτός που προετοίμασε το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, ο Θ. Πανταλάκης.
Η ιστορία δείχνει την αδηφαγία του μεγάλου, «μνημονιακού» χρηματιστικού κεφαλαίου, που καταβροχθίζει ασύστολα όποια τράπεζα αλλά και οτιδήποτε κινείται έξω απ’ αυτό και δεν είναι απολύτως ενταγμένο στο μνημονιακό πλαίσιο.
Πολιτικό σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι και η γενικότερη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η προσαρμογή και υποταγή της στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός και πλείστα μέλη της κυβέρνησης ανήκουν στην ίδια επαγγελματική τάξη με τους μέχρι τώρα μετόχους της Attica Bank.
Χαρακτηριστικό της υποκρισίας του μεγάλου κεφαλαίου είναι ότι αποπέμφθηκε σαν προνομιούχος ο μηχανικός πρώην πρόεδρος της Attica Bank, τη στιγμή που οι μεγαλοτραπεζίτες απολαμβάνουν πολύ μεγαλύτερα προνόμια και είναι μπλεγμένοι σε πολύ μεγαλύτερη διαφθορά.

Σ. Κρόκος