Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ο Αριστοτέλης και η σημασία της σκέψης του

Ο Αριστοτέλης, ο μεγάλος πρωτοπόρος της 
επιστημονικής σκέψης και έρευνας
Το 2016 έχει ανακηρυχθεί από την Ουνέσκο «Έτος Αριστοτέλη», μια και συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου αυτού φιλοσόφου. Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι κρατικοί φορείς, εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί, διοργανώνουν ημερίδες, συνέδρια κ.λπ., πράγματα που είναι μεν χρήσιμα αλλά είναι προσιτά μόνο σε διανοουμένους, ακαδημαϊκούς και ανθρώπους με συγκεκριμένα πνευματικά ενδιαφέροντα. Όμως, ο μεγαλύτερος φιλόσοφος του αρχαίου κόσμου, αυτός που οι γεννήτορες του κομμουνιστικού μας κινήματος Μαρξ-Ένγκελς αποκαλούσαν «τιτάνα της σκέψης» και «καθολικό νου», δεν είναι μια ιστορία που αφορά λίγους.
Ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πρωτοπόρος της επιστημονικής έρευνας και τεκμηρίωσης σε όλους σχεδόν τους τομείς της γνώσης, από τη φιλοσοφία και την πολιτική μέχρι την ακουστική και τη ζωολογία και από την ποιητική και το θέατρο μέχρι την ψυχολογία και τη μετεωρολογία!
Τα έργα του υπήρξαν επί 2.000 χρόνια η μοναδική ουσιαστικά «κιβωτός» επιστημονικής γνώσης για την ανθρωπότητα. Αλλά και στη σύγχρονη εποχή, της αλματώδους ανάπτυξης της επιστήμης, η σκέψη του Αριστοτέλη όχι μόνο δεν έχασε τη σημασία της αλλά τη συνεισφορά της αναγνώρισαν από τον Φρόιντ και τον Δαρβίνο μέχρι τους φυσικούς της κβαντομηχανικής.
Ακόμα περισσότερο, τα υλιστικά, ορθολογικά, αισιόδοξα στοιχεία της σκέψης του μπορούν να δώσουν επιχειρήματα σε όσους αντιπαλεύουν τον σημερινό καπιταλισμό της παρακμής, που έχει ξεπέσει στον πιο αντιδραστικό ανορθολογισμό, ενθαρρύνοντας έτσι και τον μεσαιωνικού τύπου σκοταδισμό.
Αν είχαμε σήμερα μια πολιτεία που να ενδιαφέρεται πραγματικά για την ανύψωση του πνευματικού επιπέδου του λαού, θα έβρισκε χίλιους δυο τρόπους να προσελκύσει στη φωτεινή σκέψη του Αριστοτέλη από μαθητές μέχρι απλούς εργαζόμενους. Από θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές παρουσιάσεις μέχρι ομιλίες στα σχολεία και συζητήσεις σε δημόσιους χώρους, όπου με απλό τρόπο θα εξηγούνταν οι βασικές αριστοτελικές αντιλήψεις. Μέχρι να οικοδομήσουμε μια σοσιαλιστική κοινωνία, για την οποία τέτοια πράγματα θα είναι αυτονόητα, οι πρωτοπόροι εργάτες και οι νέοι δεν πρέπει να αμελούν να δυναμώσουν το μυαλό τους και τη συνείδησή τους προσεγγίζοντας τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Ας μην το ξεχνάμε: η γνώση είναι δύναμη!


Πάρις Δάγλας