Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Κινέζοι και ντόπια αρπακτικά-μεγαλοεργολάβοι έχουν απλώσει ήδη τα πλοκάμια
 τους στο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ
Η απορρύθμιση της ΔΕΗ μέσω της υποχρεωτικής μείωσης του μεριδίου της στην αγορά του ηλεκτρισμού άρχισε. Πρόσφατα έγινε η πρώτη δημοπράτηση σχετικού ποσοστού ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο καρπώθηκαν διάφοροι καπιταλιστές της ενέργειας (ΗΡΩΝ, Protergia, Elpedison κ.ά.). Η δημοπράτηση έγινε σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Οι διαμαρτυρίες του προέδρου της ΔΕΗ, όπως καταγγέλει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, είναι «για τα μάτια», αφού συναινεί στην «αυτοσυρρίκνωση» της επιχείρησης.

Ενδιάμεσα εξελίσσεται η επέλαση των Κινέζων. Ο ΑΔΜΗΕ, ο διαχειριστής του ρεύματος, δόθηκε με διαγωνισμό-παρωδία σε κινέζικη εταιρεία. Το 24%, το οποίο ξεπουλήθηκε, είναι στην ουσία 73%, όπως έχουμε ήδη γράψει, καθώς το 49% της ΔΕΗ ανήκει ήδη σε ιδιώτες καπιταλιστές. Ακόμα υπογράφηκε στρατηγική συμφωνία με την κινέζικη CMEC, που περιλαμβάνει, εκτός από την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2 στη Φλώρινα, και ευρύτερες «συνεργασίες» (π.χ. την αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών ρεύματος με ηλεκτρονικούς, έργο ύψους 1 δις ευρώ). Την πιλοτική αντικατάσταση (86 εκατ. ευρώ) έχουν αναλάβει εταιρείες του μεγαλοκαπιταλιστή Κόκκαλη.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι  οι Κινέζοι, άρα και οι σύμμαχοί τους εφοπλιστές που τους έφεραν στην Ελλάδα, βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τις συμμορίες των εργολάβων–προμηθευτών–κατασκευαστών κ.λπ. που ήδη λυμαίνονται τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Μια τέτοια ΔΕΗ όμως, δηλαδή υποχείριο των μεγαλοκαπιταλιστών, εχθρών του ελληνικού λαού, είναι απειλή και όχι στήριγμα γι’ αυτόν. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι το πλέον πολύτιμο κοινωνικό αγαθό του πολιτισμού. Οι καπιταλιστές θέλουν να το κάνουν μέσο εκβιασμού και εξόντωσης. Ακόμα το ηλεκτρικό ρεύμα παίζει κομβικό ρόλο σε μια προοπτική βιομηχανικής ανασυγκρότησης. Οι αντιρρήσεις του βιομηχανικού κλάδου, που δεν ακούγονται απ’ τον αστικό Τύπο, αφού αυτός ελέγχεται πλήρως απ’ τις γνωστές αρπακτικές συμμορίες, δεν είναι μια απλή ενδοκαπιταλιστική διαμάχη. Οι αρπακτικές συμμορίες που κυριαρχούν στην αστική τάξη θέλουν μια Ελλάδα παρασιτική, με την εργατική της τάξη και τον ελληνικό λαό διαλυμένους.
Το συμφέρον του ελληνικού λαού απαιτεί ΔΕΗ 100% δημόσια, με φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, στην υπηρεσία της δημόσιας παραγωγικής ανασυγκρότησης. Γι’ αυτό οι γύπες που αναφέραμε πρέπει να πεταχτούν έξω από τη ΔΕΗ.


Σ. Κρόκος