Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Όλοι στον αγώνα για να σώσουμε τις συντάξεις

Αυτή ήταν η απάντηση των συνταξιούχων στην προκλητική 
επιστολή Κατρούγκαλου
Χιλιάδες συνταξιούχοι των ταμείων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ διαδήλωσαν μαχητικά στις 3 Νοεμβρίου στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις, ενάντια στις –για μια ακόμα φορά– μεγάλες περικοπές των συντάξεών τους, αποτέλεσμα της άγριας συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής. Οι περικοπές αφορούν τώρα τις επικουρικές συντάξεις, στις οποίες πέφτει άγριο μαχαίρι, βάσει του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε το περασμένο Πάσχα. Συνολικά μέσα στα έξι χρόνια μνημονίων οι κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 45%, ενώ οι επικουρικές κατά 82%! Ο στόχος είναι οι συντάξεις να φθάσουν σε επίπεδα φιλοδωρήματος!

Ο υπουργός Εργασίας, Κατρούγκαλος, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα έστειλε μαζί με τις περικοπές και επιστολή στους συνταξιούχους, γράφοντας, μεταξύ άλλων ότι οι τωρινές περικοπές έγιναν με δίκαιο τρόπο και μόλις η οικονομία πάει καλά… θα αυξηθούν και πάλι οι συντάξεις! Αποτέλεσμα; Εξοργισμένοι οι συνταξιούχοι κάψανε επιδεικτικά τις επαίσχυντες επιστολές του έξω από το υπουργείο του…
Υπάρχουν όμως βάσιμοι φόβοι και για νέα κατρακύλα των συντάξεων. Το νέο υπερ-ταμείο, το ΕΦΚΑ, που δημιουργήθηκε είναι ήδη ελλειμματικό, ενώ καραδοκεί ο αυτόματος κόφτης, η κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος των ταμείων.
Η επίθεση αυτή στους συνταξιούχους είναι επίθεση προς όλη την εργατική τάξη μας. Από τις συντάξεις σήμερα ζούνε όχι μόνο οι απόμαχοι της εργασίας, που τις πλήρωσαν με χρόνια εργασίας και τώρα τους τις κλέβουν, αλλά και ολόκληρες οικογένειες, καθώς οι πενιχροί μισθοί και η ανεργία τσακίζουν τους εργαζόμενους. Η επίθεση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, τη συνέχιση της οποίας υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και απαιτούν με ακόμα σκληρότερα μέτρα ΕΕ, ΔΝΤ, τοκογλύφοι-δανειστές, Έλληνες και ξένοι κεφαλαιοκράτες.
Γι’ αυτό και απαιτείται ξεσηκωμός όλων. Ξεσηκωμός για να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα από τα ταμεία μας, για αξιοπρεπείς συντάξεις και μισθούς, για αναβαθμισμένη δημόσια υγεία και πρόνοια. Η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα και πρέπει να αποτελέσει στήριγμα για τους απόμαχους της δουλειάς και τους εργαζόμενους. Να μην τους τη χαρίσουμε!


Μ. Σάκος